Albert Bonniers Förlag, 2020-10-15

Poesi för alla – en ny podcast från Albert Bonniers Förlag

Poesi för alla är en ny podcast från Albert Bonniers Förlag där poeter pratar om dikter som de tycker om. Podcasten sänds i åtta avsnitt under hösten 2020, med start den 14 oktober, och finns där du lyssnar på dina podcasts.

Varje avsnitt gästas av en poet, som väljer ut en dikt av någon annan. Dikten läses upp och sedan följer ett samtal. Tanken är att utgå från en närläsning av den enskilda dikten, till skillnad från en hel bok eller ett helt författarskap. På så sätt kan lyssnaren lättare hänga med i samtalet. Samtalen är enkla men initierade: Hur kan man läsa poesi? Hur tar man sig an en dikt? Varför är just den här dikten intressant?

Programledare och producent är Lina Rydén Reynols, förläggare på Albert Bonniers Förlag och ansvarig för förlagets poesiutgivning:

Det här är ju en speciell tid utan uppläsningar och evenemang, och vi vill gärna göra något annat för att lyfta fram poesin. Jag tycker inte heller att det finns särskilt mycket i det här formatet i det offentliga samtalet – det är sällan man får chans att koncentrera sig på en enda dikt, och jag tror att ett sådant samtal kan öppna upp poesin på ett fint sätt.

Det första avsnittet gästas av poeten Athena Farrokhzad, som har valt att prata om en dikt av Kristina Lugn. Andra gästande poeter under hösten är Johan Jönson, Judith Kiros, Eva Runefelt och Anna Hallberg, och de pratar om dikter av bland andra Paul Celan, Felicia Mulinari och Lennart Sjögren. Nya avsnitt släpps varje onsdag till och med 2 december.