Albert Bonniers Förlag, 2023-12-11

Tre av årets bästa böcker enligt New York Times Book Review

Nu har New York Times Book Review plockat guldkornen från årets bokflod och listar därmed de mest utmärkande böckerna. Tre av böckerna på listan utkommer på Albert Bonniers Förlag. Hela listan kan läsas här.

Bedragaren av Zadie Smith

Bedragaren är Zadie Smiths första historiska roman, baserad på verkliga händelser. En gnistrande intelligent berättelse om hyckleri, autenticitet och förklädnader.

Året är 1873. Eliza Touchet arbetar sedan länge i hemmet hos sin kusin, författaren William Ainsworth, en gång nära vän till Charles Dickens vars författarskap han nu hamnat i skuggan av. Eliza är skarpsinnig och berömmer sig av sin genomskådande blick. Hon misstänker till exempel att hennes kusin saknar talang, och att etablissemangets England är ett land där fasaden är viktigare än sanningen.

På allas läppar vid den här tiden är en bedrägerirättegång mot den så kallade Tichbornepretendenten. Rättsprocessen drar mängder av åhörare och även Eliza är djupt fascinerad. Vem är egentligen mannen från Australien som hävdar att han är den rättmätige arvingen till gods och titlar, och inte minst, vem är mr Bogle, denne gåtfulle man från Jamaica som kallats som vittne?

Holly av Stephen King

I Holly återkommer privatdetektiven Holly Gibney som tidigare figurerat i såväl Outsidern och Blod säljer, som i Mr Mercedes-trilogin.

En tidigkväll faller faller duggregnet när Jorge Castro joggar upp och ner för kullarna i Sugar Heights, den välbärgade stadsdelen alldeles intill stadens college. Jorge är författare och undervisar i litteratur vid colleget. Han är fyrtio och springturerna är hans sätt att kämpa mot det oundvikliga åldrandet. Hans mål är att känna sig som fyrtio ända till femtioårsdagen, men ödet vill annorlunda.

När Jorge stannar till för att hjälpa ett äldre par i nöd, blir han överraskad av ett plötsligt nålstick i nacken. Han kommer aldrig att fylla fyrtioett. Jorge Castro är bara ett i en rad av offer vars liv fått samma mardrömslika slut. Privatdetektiven Holly Gibney kontaktas av mamman till en ung kvinna som försvunnit i samma kvarter som Jorge. Holly kommer två människor på spåren, vars gärningar inte kan beskrivas som annat än monstruösa.

Yellowface av Rebecca F. Kuang

Yellowface är en sensationell och avslöjande litterär thriller om identitetsstöld, kulturell appropriering, sociala medier och cancelkultur som särskilt riktar strålkastaren mot bokbranschen. Av författaren till Babel som tilldelats British Book Award för Årets roman, Nebulapriset för Bästa roman och Alex Award av American Library Association. Båda böckerna har blivit fenomentitlar som dominerat den anglosaxiska litteraturvärldens topplistor.

I boken möter vi succéförfattaren Juniper Song. Hon är inte den hon säger sig vara och har inte skrivit romanen hon påstår sig ha skrivit. Och hon har verkligen inte asiatisk bakgrund.

Athena Liu är en litterär stjärna. June Hayward är motsatsen. När Athena oväntat dör lägger June beslag på kollegans nyss färdigställda manus, en roman om kinesiska arbetare på västfronten. När misstankar riktas mot de stulna framgångarna inser June hur långt hon är beredd att gå för att behålla det hon anser sig ha förtjänat.