Albert Bonniers Förlag, 2022-02-22

Foto: Miguel Ribeiro Fernandes

Maxim Grigoriev nomineras till tidningen VI:s litteraturpris 2021

Författaren och översättaren Maxim Grigoriev är en av de tre kandidaterna till tidningen VI:s litteraturpris 2021. Han nomineras för sin flerfaldigt prisade och hyllade roman Europa. Prismottagaren presenteras den 23 mars. Prissumman är 50 000 kr. Läs tidningen VI:s artikel om de nominerade författarna.

Motiveringen lyder

 ”Maxim Grigorievs kontemplativt målande prosa gör läsningen av hans tredje bok, Europa, till en absorberande upplevelse. Han leker med klichéerna och skildrar samtidigt på djupet hur exil och förlust formar en människa. Med den här djärvt litterära Parisromanen tar han ett kliv framåt, mot de klassiska ryska exilförfattare han skriver om.”

Om priset

Tidningen VI:s utmärkelse delades ut första gången 1947.  Bland tidigare prismottagare: Gunnar Ekelöf, Sara Lidman och Sara Stridsberg. Fjolårets diplom gick till Sven Olov Karlsson.

Om boken

Europa är en vindlande skildring av tre generationer ryska emigranter i Frankrike, från barndomssnön i Moskva till Paris borgerliga salonger. Efter ett telefonsamtal från en advokat står Nikita plötsligt som ägare till en söndervittrande våning på promenadstråket i Nice. Det oväntade arvet slår upp porten till en svunnen värld av uppbrott, hemlängtan och platslöshet. Nina var hans enda vän. I emigrantens svartsynta medvetande går tidslinjerna omlott.

"Det är en mästerlig skildring av sårbarheten hos en människa som aldrig riktigt har fått bli till" SvD, Therese Eriksson

Om författaren

Maxim Grigoriev, född 1980 i Moskva och uppvuxen i Stockholm, delar i dag sin tid mellan Porto och Paris. Han har bland annat verkat som översättare av rysk litteratur. Debuten och novellsamlingen Städer, utkom 2014 och tilldelades Borås tidnings debutantpris. Debuten följdes 2016 med romanen Nu.

Maxim Grioriev har också tilldelats EU:s litteraturpris, SvD:s litteraturpris, SmåLits Migrantpris 2022 samt nominerades till Augustpriset 2021 i den skönlitterära klassen för Europa.