Albert Bonniers Förlag, 2022-11-02

Foto: Miguel Ribeiro Fernandes

Maxim Grigoriev nomineras till Eyvind Johnsonpriset 2022

Författaren och översättaren Maxim Grigoriev är en av författarna som kan tilldelas årets Eyvind Johnsonpris. Han nomineras för sin bok Europa. Pristagaren avslöjas den 26 november på Bodens stadsbibliotek. Kulturjournalisten och den mångåriga P1-medarbetaren Kerstin Wixe leder evenemanget.

Nomineringen lyder:

"Med absolut språkgehör har Maxim Grigoriev skrivit en säregen roman om rotlöshet som livsform. På ett sinnrikt sätt vävs tidsskikt, platser och levnadsöden samman till en mångbottnad och drabbande berättelse om liv i exil. Europa genomsyras av svartsyn, men humorn är aldrig långt borta – inte heller tron på skrivandet som ett hem för vilsna själar."

Om boken

Europa är en vindlande skildring av tre generationer ryska emigranter i Frankrike, från barndomssnön i Moskva till Paris borgerliga salonger. Efter ett telefonsamtal från en advokat står Nikita plötsligt som ägare till en söndervittrande våning på promenadstråket i Nice. Det oväntade arvet slår upp porten till en svunnen värld av uppbrott, hemlängtan och platslöshet. Nina var hans enda vän. I emigrantens svartsynta medvetande går tidslinjerna omlott.

"Det är en mästerlig skildring av sårbarheten hos en människa som aldrig riktigt har fått bli till" SvD, Therese Eriksson

Om författaren

Maxim Grigoriev, född 1980 i Moskva och uppvuxen i Stockholm, delar i dag sin tid mellan Porto och Paris. Han har bland annat verkat som översättare av rysk litteratur. Debuten och novellsamlingen Städer, utkom 2014 och tilldelades Borås tidnings debutantpris. Debuten följdes 2016 med romanen Nu.

Maxim Grioriev har också tilldelats EU:s litteraturpris, SvD:s litteraturpris, SmåLits Migrantpris 2022 samt nominerades till Augustpriset 2021 i den skönlitterära klassen för Europa.