Albert Bonniers Förlag, 2023-11-25

Foto: Fredrik Hjerling

De nomineras till Stora fackbokspriset 2023

Nu är nomineringarna till Stora Fackbokspriset 2023 presenterade: Staffan Carlsson och Horace Engdahl. Prismottagaren tillkännages den 4 december i samband med prisutdelningen. Bland tidigare prismottagare finns Nina Burton, Carl-Johan Malmberg och Henrik Meinander.

De nominerade till Stora fackbokspriset 2023 är:

Staffan Carlsson: Helgon och maktspelare: Dag Hammarskjöld som politiker

Staffan Carlsson, diplomat och tidigare ambassadör i Budapest, London och Berlin, har ägnat många år åt att frilägga bilden av Dag Hammarskjöld. I denna bok analyserar han Hammarskjöld som politisk strateg och slipad förhandlare. Han klarlägger de situationer som ledde till både framgångar och nederlag för denne legendariske svensk vars död i det närmaste förvandlat honom till en mytisk gestalt.

Horace Engdahl: Spårvagnsresor med Mr Hume

På spårvagnen i Göteborg slår sig Horace Engdahl i slang med David Hume, den skotske filosofen som avled 1776. Deras samtal fortsätter genom hela boken, och avbryts av essäer om olika ämnen som aktualiseras av meningsutbytet i spårvagnen: 1700-talets franska salongsvärdinnor, Rousseaus paranoia, lyxens idéhistoria och mycket annat. Under alltsammans ligger frågan: Finns det något sådant som gott och ont?