Albert Bonniers Förlag, 2021-12-15

De belönas med Goodreads Choice Awards 2021

Sally Rooney och Patrick Radden Keefe prisas för sina böcker. Vackra värld, var är du har röstats fram till årets bästa roman och Smärtans imperium. Den hemliga historien om opiodkrisen till årets bästa biografi.

Vackra värld, var är du? av Sally Rooney

Här möter vi Alice, en ung och firad romanförfattare, som träffar lagerarbetaren Felix på Tinder och bjuder med honom på en resa till Rom. I Dublin försöker samtidigt hennes bästa vän Eileen komma över sitt ex, och söker upp barndomsvännen Simon. Alice och Eileen håller sin vänskap högt, men en onämnbar spricka har uppstått mellan dem.

Sally Rooney skriver om eviga teman som kärlek, åtrå, vänskap, klass och kön. Magin i hennes författarskap ligger i hennes förmåga att kombinera tidlösheten med en modern och samtida inramning. Rooney lyckas fånga tidens anda på ett sätt som känns trovärdigt, något som inte är helt enkelt. Vackra värld, var är du skrevs i skuggan av pandemin och klimatförändringarna.

Irländska Sally Rooney  debuterade storslaget 2017 med den kritikerrosade Samtal med vänner. Två år senare kom uppföljaren Normala människor som toppade bästsäljarlistorna i Irland och Storbritannien i mer än två år, tilldelades Costa Novel Award 2019 och nominerades till Bookerpriset. Normala människor översattes till närmare femtio språk och har sålt i över 3 miljoner exemplar. Tv-serien baserad på Normala människor och som Sally Rooney varit delaktig i blev mycket framgångsrik. Även debutromanen Samtal med vänner ska bli tv-serie och planeras få premiär nästa år.

Smärtans imperium Patrick Radden Keefe

Länge prydde namnet Sackler väggarna på världens mest prestigefyllda universitet och dito museum. Tack vare stora donationer förknippades den stenrika dynastin med Harvard, Oxford och Louvren. Vad som skapade förmögenheten var inte lika känt. Men när det stod klart att familjens företag låg bakom det smärtlindrande preparatet Oxycontin hamnade de skygga mecenaterna plötsligt i fokus. Cirka en halv miljon människor har dött i den så kallade opioidkrisen – vilket ansvar bar de som har producerat preparatet?

Med Smärtans imperium har Patrick Radden Keefe skapat ett journalistiskt storverk, en berättelse om en sjuk läkemedelsindustri och en familjs omättliga girighet.

Den amerikanska journalisten och författaren Patrick Radden Keefe belönades nyligen med Baillie Gifford-priset 2021 för sin bok. Smärtans imperium –utkommer på svenska våren 202. Baillie Gifford-priset för facklitteratur är ett årligt brittiskt bokpris för bästa facklitteratur på engelska.

Mitt namn är Firekeeper av Angeline Boulley belönas också med Good Reads Choice Awards 2021. Läs mer här.