Albert Bonniers Förlag, 2021-09-06

Foto: Arvida Byström, Sara Mac Key, Caroline Andersson Renaud

De medverkar på Poesimässan 2021

Johan Jönson, Sofia Dahlén, Marie Silkeberg och Jörgen Gassilewski medverkar på årets Poesimässa i Stockholm. Evenemanget äger rum lördag 11 september kl 11.00–17.30 utanför Tranströmerbiblioteket vid Medborgarplatsen. Läs mer om Poesimässan här.

Om Johan Jönson

Johan Jönson, född 1966 i Sundsvall och i dag bosatt i Stockholm, är en av de mest uppmärksammade samtida svenska poeterna. Jönson slog igenom med Efter arbetsschema (2008). Dubbelverket Marginalia/Xterminalia som gavs ut 2019 nominerades till Nordiska rådets litteraturpris och gav Jönson Sveriges Radios lyrikpris. Hans senaste bok ProponeisiS utkom i mars 2021.

Om ProponeisiS

Ett kroppsarbetarjag, på en gång kollektivt och enskilt, jobbar med att rengöra en industriell grafitpulverugn. Denna scen inleder Johan Jönsons nya bok, den claude simonskt och thomas bernhardskt vindlande långdikten ProponeisiS. Texten härbärgerar en mängd skiftande skrifttyper som bryts upp av femton separata dikthäften, som inbladade i den större boken, vars totala omfång överskrider också internationella jämförelser. ProponeisiS – zoembient växelverkansvers är skriven som ett post scriptum till Johan Jönsons alltjämt pågående författarskap.

Om Sofia Dahlén

Sofia Dahlén är född 1987 i Stockholm. Hennes debut Patient utkom i april 2021.

Om Patient

Patient handlar om en byggingenjör vars syster blir tvångsintagen på psyk. Till en början verkar fysikens lagar fortfarande gälla. Men för varje nytt självmordsförsök framstår naturvetenskapen som allt mer ödesmättad. Ja för varje ny erfarenhet framstår hela den grundläggande överenskommelsen allt mer paradoxal. Till slut återstår bara frågan: hur hålla den vid liv, som hela tiden vill dö. Sofia Dahléns debut är en lyrisk berättelse om anhörigskap, desperation och längtan, som tar sig den form som för stunden verkar rimligast i en orimlig situation.

Om Marie Silkeberg

Marie Silkeberg, född 1961, är poet och bosatt i Stockholm. Hon har även skrivit essäer, dramatik och är verksam som översättare. Exempelvis har Silkeberg översatt författare som Marguerite Duras, Pia Taftdrup, Inger Christensen, Susan Howe och Claudia Rankine. Hennes senaste bok Revolution House utkom i maj 2021.

Om Revolution House

Revolution House kretsar kring en kärleksrelation, i vilken avstånden och sprickorna är lika intensivt laddade som stunderna av närhet. Fokus rör sig mellan ett jag och ett du; hon vit, han svart, som själva befinner sig i rörelse. Genom storstäder, i lägenhetsrum, över kontinenter. Mot varandra, bort från varandra, i stunder av stillhet, med varandra. I Revolution House förbinds ögonblickliga detaljer med ett spektrum av röster och tider; begär kolliderar med världens strukturer, öppnas mot det materiellt verkliga.

Om Jörgen Gassilewski

Jörgen Gassilewski, född 1961 och bosatt i Stockholm, debuterade som poet med diktsamlingen Du 1987 och har ett långt och varierat författarskap bakom sig. De två romaner han givit ut, Göteborgshändelserna (2006) och Hastigheten (2017), nominerades båda till Augustpriset. Hans senaste bok Ballongen utkom i augusti 2021.

Om Ballongen

Ballongen rör sig kring existensens grund, kroppen i rummet, och förflyttar sig därifrån på olika sätt. Betydelse och berättelse bryts ner och byggs upp - plötsligt befinner vi oss på en badstrand där en glasskladdig färgglad boll studsar runt. En ballong omfattar alla sina egenskaper och flyger med sitt tomma/luftfyllda membran och skapar ett sammanhang och en berättelse när den seglar in över Ryssland. Där finns Anja, Oleg, Kim och Olga, fast på 1800-talet. Ballongen vill vara i världen och nå fram till den. Kanske är det enkelt, och sant.