Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format
Ulf Eriksson

Foto: Dan Hansson

Författarbilder

264660 264659 264655 264657 264656 264658 264654

Ulf Eriksson

Ulf Eriksson är född 1958 i Stockholm. Sedan debuten 1982 med diktsamlingen Varelser av gräs har han utgivit verk i genrerna lyrik, roman- och novellprosa samt essäistik och kritik. Han är kritiker i Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet där han specialiserat sig på spanskspråkig litteratur. Inom detta språkområde är han också verksam som översättare, senast av den omtalade romanen Guldsmedens hemlighet av Elia Barceló och den spanske poeten Antonio Gamonedas diktsamling Förlusterna glöder. Ulf Eriksson är också handledare vid Göteborgs universitets författarutbildning Litterär gestaltning, och leder det omtalade internordiska essä- och kritikseminariet Fria Seminariet i Litterär kritik, se www.kritikerseminariet.nu

Ulf Erikssons författargärning har belönats med bland andra följande utmärkelser: på åttio- och nittiotalen bland annat Stig Carlssonpriset för lyrik; De Nios pris; Svenska PEN:s Bernspris och Obstfelderpriset (i Norge), Doblougska priset (fr Svenska Akademien). På senare tid Göteborgs-Postens Litteraturpris (2002); Gerhard Bonniers lyrikpris (2003), Svenska Akademiens pris till Signe Ekblad-Eldhs minne (2005), Lubbe Nordström-priset (2005), samt De nios pris (2006).

Ulf Erikssons verk kännetecknas från början av stark rumslighet, intellektuell reflexion och en dragning till ett virtuost bildspråk. Hans prosa innehåller beskrivande passager av svindlande sinnlighet och rumskänsla. Med åren har hans stil förenklats. Dikternas klara sikt genom minnen och visionära rum har djupnat. Hans poesi finns nu översatt till ett dussin språk. I sin novellkonst har han på senare år förenat en raffinerad absurdism med tungt vägande samhällskritik och ett aldrig vilande poetiskt frihetsbudskap. Om hans utsökt fängslande roman Varelser av glas (2005) skrev Dagens Nyheter: ”Ulf Eriksson har … med sin märkliga och vackra roman gjort det som alla romanförfattare drömmer om …” I Aftonbladet skrev Jan Arnald om hans novellsamling Beröring under oväder (2003): ”Hans skrivande är avslappnat i en sorts lugn förvissning om att han kan ro vad som helst i land. och djupen, komplikationerna, som han aldrig viker en tum från, infinner sig med en allt vildare och samtidigt allt coolare självklarhet … Man blir helt enkelt glad av att läsa honom. Inte minst när han är som mörkast.”Våren 2011 gav Ulf Eriksson ut ett stort urval av sina dikter, Stämmor av ljus fördelar världen, som också innehöll den nyskrivna samlingen Solens rike samt ett efterord av Mikael van Reis.
Hans senaste roman Kortfattad besvärjelse av taxichaufför, 2012, kan om man så vill läsas som en uppföljare till den föregående romanen Överrocken från 2010. Hans nya bok Okeanos, hösten 2014, är en novellsamling. 

 

23 maj 2017

Ulf Eriksson tilldelas Svenska Akademiens nyinstiftade pris för litteraturkritik
Ulf Eriksson tilldelas Svenska Akademiens kritikerpris 2017. Priset är nyinstiftat och delas...
Läs mer
Visar 1 av 1

Visa alla

Det begravda berget

Ulf Eriksson

Långt nere i 1950-talet finns författarens far Nisse, en förhoppningsfull klassresenär i...

 • Genre: Skönlitteratur: allmänt
 • Bandtyp: Inbunden, E-bok
 • Recensionsdatum: 2016-01-15
 • Utgivningsår: 2015

Okeanos

Ulf Eriksson

Ulf Eriksson är med sin speciella kombination av samtidsskildring, fantastik och lekfullt...

 • Genre: Skönlitteratur: allmänt
 • Bandtyp: Inbunden, E-bok
 • Recensionsdatum: 2014-10-31
 • Utgivningsår: 2014

Paradis. Is

Ulf Eriksson

Ulf Erikssons noveller rör sig fritt mellan vitt skilda platser: en lägenhet högst upp i en av...

 • Genre: Svensk skönlitteratur
 • Bandtyp:
 • Recensionsdatum: 2000-09-08
 • Utgivningsår: 2000
Titel / Författare
Ålder
Genre
Datum
Skriv ut
ajaxLoader
Visar 8 av 30 träffar