Albert Bonniers Förlag, 2020-05-27

Foto: Florence Montmare

Theodor Kallifatides medverkar i SVT-serien Mästaren

Theodor Kallifatides skriver på ett språk han inte föddes med. Han kom till Sverige 1964 och debuterade 1969 med diktsamlingen Minnet i exil. I SVT-serien Mästaren berättar han om den dramatiska händelse som fick honom att börja skriva, om hur en dam på Östermalm lärde honom ordens valörer, om att skriva kärleksbrev och att få dräpande kritik. I september är Theodor Kalliftades aktuell med sin nya bok Kärlek och främlingskap.

Mästaren är ett program om hur tänker några av Sveriges främsta kulturskapare och vilka deras drivkrafter är. Bland de andra medverkande är: Stina Ekblad, Ernst Billgren, Suzanne Osten, Sven Wollter, Anne Sofie von Otter, Marianne Lindberg De Geer och Martin Fröst.

Se Theodor Kalliftades i Mästaren

Om den nya boken

Christo har lämnat sina föräldrar i Athen och flyttat till Stockholm. Det är sextiotal och det nya studielånet ger honom möjlighet att studera idéhistoria på universitetet – något han alltid velat göra.  Men han är alltför ensam i Stockholm. Det räckte inte att lära sig språket, han måste byta inälvor också. Grekland finns i hans hjärna och hjärta, i hans humor och i alla hans val, men när han möter Rania vänds alla begrepp upp och ned.
Kärlek och främlingskap är en varm och humoristisk berättelse om en passion med förhinder och om svenskar och invandrare i ett Sverige som fanns för inte så länge sedan.

Om Theodor Kallifatides

Theodor Kallifatides, född i Grekland 1938, debuterade 1969 i Sverige med diktsamlingen Minnet i exil. Sedan dess har han utgivit en lång rad diktsamlingar och romaner, senast Slaget om Troja – Fritt efter Iliaden (2018), som fick ett storartat mottagande av både kritiker och läsare.

Theodor Kallifatides flyttade till Sverige 1964. Efter diverse arbeten blev han lärare i praktisk filosofi vid Stockholms Universitet mellan 1969 och 1972. Därefter var han chefredaktör för Bonniers Litterära Magasin fram till 1976. Sedan dess har han vid sidan av sitt författarskap medarbetat i tidningar och tidskrifter samt översatt författare som August Strindberg, Ingmar Bergman och Lars Norén till grekiska och Giannis Ritsos och Mikis Theodorakis till svenska. Sina egna böcker har han skrivit om på grekiska.