Albert Bonniers Förlag, 2020-01-16

Foto: Stefan Tell, Gustav Bergman

Nominerade till Sveriges Radios Romanpris

W av Steve Sem-Sandberg och Köttets tid av Lina Wolff är två av de fyra nominerade titlarna till Sveriges Radios Romanpris. Priset är lyssnarnas eget pris och delas ut under Litteraturveckan i P1 i Karlstad.

– En ovanligt rik samling romaner med både litterära kvaliteter och många komplexa ämnen att prata om. Riktiga bokcirkelböcker, med andra ord. Jag hade gärna själv varit med och diskuterat dem och ser verkligen fram emot att få höra samtalen om dessa böcker, säger kulturredaktionens Marie Lundström som kommer att leda prisutdelningen den 24 april.

Läs mer om priset.

Lyssna mer.

W av Steve Sem-Sandberg

Woyzeck är historien om den lojale fotsoldaten som i ett anfall av svartsjuka dödar kvinnan han älskar. Den verkliga händelsen inspirerade Georg Büchner att 1836 skriva den pjäs som kom att bli en klassiker inom europeisk dramatik. Sem-Sandberg utgår i W. från samma material. Det är en berättelse om en ensam människa som för att undkomma misären tar värvning och deltar i det tidiga 1800-talets många krig.  Sem-Sandberg tecknar en bild av ett kluvet Europa – en kontinent som faller sönder av krigets barbari och samtidigt drömmer om en helt ny och upplyst syn på individen som samhällsvarelse. Men främst är W en skoningslös studie av den utsatta människan, av den avgrund som Büchner menade att varje människa är.

Köttets tid av Lina Wolff

En svensk skribent åker till Madrid för att få inspiration till sitt nästa projekt. I en bar träffar hon en man som tror sig vara förföljd av skaparna till en ljusskygg nätshow som han medverkat i. Han ber henne gömma honom, och i gengäld berättar han sin historia. Det blir upptakten till ett möte mellan skribenten och den diaboliska mirakelgöraren Lucia – ett möte som till slut tvingar skribenten att fatta ett ödesdigert beslut kring sin egen inre essens.
Köttets tid är en roman om människans behov av andlighet – dock med fötterna långt nere i en ytterst oandlig verklighets gyttja. Det är också en undersökning av köttet, kött i olika stadier, skepnader och konstellationer.