Albert Bonniers Förlag, 2020-02-21

Foto: Från vänster: Thron Ullberg, Privat, Stefan Tell

Nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2020

Monika Fagerholm, Johan Jönson och Steve Sem-Sandberg är tre av de 13 nominerade författarna till Nordiska rådets litteraturpris 2020. Prissumman är på 350.000 danska kronor och vinnaren offentliggörs i oktober under Nordiska rådets prisutdelning i Reykjavik.

Johan Jönson

Johan Jönson slog igenom stort med den omfångsrika poesiboken Efter arbetsschema år 2008, vilken gav honom både Aftonbladets litteraturpris och en nominering till Nordiska rådets litterära pris. Hans senaste verk Marginalia/Xterminalia utkom 2019.

Monika Fagerholm

Monika Fagerholm är en finlandssvensk författare som är född i Helsingfors. Hon romandebuterade 1994 med den lovordade Underbara kvinnor vid vatten och har mottagit och nominerats till ett flertal utmärkelser för sina böcker. Fagerholms senaste verk Vem dödade bambi? utkom 2019.

Steve Sem-Sandberg

Steve Sem-Sandberg är född 1958 och bosatt i Stockholm, utöver sitt författarskap också verksam som litteraturkritiker i Dagens Nyheter. Sem-Sandberg har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris två gånger tidigare, 2003 och 2010. Hans senaste verk W. utkom 2019.

Om priset

Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 till ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska språken. Syftet med priset är att öka intresset grannländernas litteratur och för den nordiska kulturgemenskapen.

Läs mer om priset här.

Om Xterminalia/ Marginalia av Johan Jönson

Två enskilda böcker publicerade tillsammans, symbiotiskt åtskilda. "Marginalia" en serie avgrunder, slukhål där repetitiva jag- och viutsagor om pengar internaliserar en grundläggande kapitalistisk lönearbetslogik. "Xterminalia" ett montagearbete som bearbetar en utplåningens, våldets, negativitetens konstituerande ofrånkomlighet. Det som faktiskt håller all existens vid flämtande och zoembient liv.

Om Vem dödade Bambi? av Monika Fagerholm

I centrum av Vem dödade bambi? finns två kvinnor i tjugosjuårsåldern, väninnorna Saga-Lill och Emmy Stranden, båda från Gråbbå. Emmy är småbarnsmamma, gift med Mats, en äldre, garvad placeringskonsult. Saga-Lill är en vilsen före detta teologistuderande som försöker hitta fotfäste. Och så Gusten Grippe, deras vän, som växte upp i den fashionabla villastaden där en brutal gruppvåldtäkt inträffade i huset nere vid sjön. Det gamla brottet är egentligen utagerat. Men plötsligt återvänder Cosmo Brant, den alltid lika ivrige entreprenören, numera filmproducent, för att göra en film om brottet med titeln Vem dödade bambi?

Om W av Steve Sem-Sandberg

Woyzeck är historien om den lojale fotsoldaten som i ett anfall av svartsjuka dödar kvinnan han älskar. Den verkliga händelsen inspirerade Georg Büchner att 1836 skriva den pjäs som kom att bli en klassiker inom europeisk dramatik. Sem-Sandberg utgår i W. från samma material. Det är en berättelse om en ensam människa som för att undkomma misären tar värvning och deltar i det tidiga 1800-talets många krig. Sem-Sandberg tecknar en bild av ett kluvet Europa – en kontinent som faller sönder av krigets barbari och samtidigt drömmer om en helt ny och upplyst syn på individen som samhällsvarelse. Men främst är W en skoningslös studie av den utsatta människan, av den avgrund som Büchner menade att varje människa är.