Albert Bonniers Förlag, 2023-05-02

Foto: Henrik Mårtensson Almegård

Levande och döda av Christoffer Carlsson kan bli Årets bok 2023

Nu har Bonniers Bokklubbar utsett de tolv titlar svenska folket kan rösta fram till Årets Bok 2023. Christoffer Carlssons Levande och döda är en av de nominerade titlarna som utkommer på Albert Bonniers Förlag.

Motiveringen lyder

Mästerlig och uppslukande spänningsroman!

1999 blir en ung man ihjälslagen i en halländsk ort. Snart dör ännu en pojke. Dödsfallen förblir olösta och tjugo år senare begås ytterligare ett mord. Vem vill ta död på pojkarna i trakten? Stilistiskt briljant berättelse där människor, miljöer och händelser skildras med stark närvaro och tidskänsla.

Om Årets bok

Årets Bok delas ut av Bonniers Bokklubbar och är folkets litteraturpris. Årets Bok är det enda svenska litteraturpriset där pristagaren utses av läsarna. Bonniers Bokklubbars fem litteraturredaktörer har läst flera hundra skönlitterära böcker under året och valt ut de tolv titlar som de anser kunna förtjäna epitetet Årets Bok 2023.

Rösta här

Röstningsperioden pågår from 2 maj till 3 september 2023. Du kan rösta på din favoritbok en gång om dagen. Rösta på Levande och döda.

Foto: Thron Ullberg

Om Christoffer Carlsson

Christoffer Carlsson kommer från Tofta, ett litet samhälle utanför Halmstad. Han är docent i kriminologi vid Stockholms universitet och författare, bland annat till romankvartetten om Leo Junker. Den osynlige mannen från Salem utsågs 2013 till årets bästa svenska kriminalroman. Levande och döda är den tredje, fristående delen i en svit med kriminalromaner från Halland, och har föregåtts av de hyllade Järtecken (2019) och Brinn mig en sol (2022).

Om boken

Det var någon som ville ta död på pojkarna från Skavböke. Så sa man i trakten, efteråt.

Vid 1900 -talets slut hägrar vuxenlivet för en grupp tonårspojkar i den halländska byn Skavböke. Men så inträffar någonting: en av dem bestämmer sig för att ge sig av, en annan hittas ihjälslagen och kort därefter mister ännu en livet. I polisutredningen återkommer ständigt två namn, Sander Eriksson och Killian Persson. En het julidag mer än tjugo år senare sker ett nytt mord och det har återigen blivit farligt därute i Skavböke. Vidar Jörgensson vid Hallandspolisen söker efter den skyldige, men i de ljusa sommarnätterna har gränser börjat upplösas och underliga gestalter träder fram ur skuggorna. Porten mellan de levande och döda har öppnats.

Levande och döda är en roman om uppbrott, skuld och nåd.