Albert Bonniers Förlag, 2023-06-08

Foto: Sofia Runarsdotter, Gustav Bergman

De medverkar i Sommar i P1

Sommar, sommar, sommar... Nu har Sveriges Radio presenterat årets sommarvärdar i P1 och några av dem utkommer på Albert Bonniers Förlag! Lina Wolff, Göran Greider och Sven Björklund finns med bland årets sommarpratare.

Läs mer om Sommar i P1 på Sveriges Radios webbplats.

9 juli Lina Wolff

Foto: Gustav Bergman

Lina Wolff är prisbelönt författare och översättare. Hennes böcker har översatts till 23 språk. Hon fick sitt stora genombrott med romanen De polyglotta älskarna (2016) som tilldelades med Augustpriset.  För Köttets tid fick hon Aftonbladets litteraturpris. Romanen nominerades också till Sveriges Radios romanpris och Eyvind Johnson-priset 2019. 2022 utkom Djävulsgreppet som liksom de tidigare romanerna rosades av kritikerna och nominerades till såväl Augustpriset som Dagens Nyheters kulturpris.

Lina om sin medverkan: – Jag ska prata om min översättning av den hisnande romanen Hundra år av ensamhet. Om ord som inte låter sig översättas, ordspråk som leder en vilse, oväntade möten genom tidsrummet och översättandets och författandets obönhörliga, men ändå rätt ljuva, ensamhet.

18 juli Göran Greider

Foto: Sofia Runarsdotter

Göran Greider, författare och samhällsdebattör, har utkommit med såväl romaner, poesisamlingar som fackböcker. En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande utkom 2019 på Albert Bonniers Förlag. Hans senaste bok, Barndomsbrunnen från 2021 handlar om livet, sjukdom och döden.

Göran om sin medverkan: – Jag ska prata om hur jag vaknade upp ur respiratorn som en än mer övertygad socialist.

23 juli Sven Björklund

Foto: Elin Berge

Skådespelaren och komikern Sven Björklund har skrivit och regisserat som en del av humorgruppen Klungan. Han har också medverkat i TV-serien Ingen bor i skogen och i radioprogrammet Mammas nya kille. Tillsammans med kollegan Olof Wretling, utkom han med boken Till häst genom Västerbotten 2015.

Sven om sin medverkan: – Hur många Sven Björklund kan man blanda ihop? undrar jag i mitt Sommar. Men egentligen ska jag berätta om mig själv och högtiden valborg. För mig är valborg när våren beter sig som värst. Förväntningarna på allt detta kommer jag att använda som ved.