Albert Bonniers Förlag, 2023-12-13

Foto: Noomi Riedel, Märta Thiesner

Channa Riedel och Sanna Samuelsson nomineras till Katapultpriset 2023

Fem författare är nominerade till Katapultpriset 2023 års bästa skönlitterära debut. Två författare utkommer på Albert Bonniers Förlag: Channa Riedel och Sanna Samuelsson. De nomineras för Karlsbad respektive Mjölkat. Prismottagaren presenteras i samband med Littfest i Umeå den 14–17 mars 2024.

Om Channa Riedel

Channa Riedel, född 1990, bor i Stockholm. Hon är musiker och kompositör och har en master i litterär gestaltning från HDK-Valand.

Om Karlsbad

Karlsbad är ett försök att skriva en familjehistoria, när släkttrådar klippts av eller spunnits i oregerliga riktningar; det handlar om en sudettysk-judisk familjs flykt från Tjeckien under andra världskriget, vars erfarenhet ännu präglar den tid och plats där barn och barnbarn befinner sig. Förhörsprotokoll, oupphörligt pratande fastrar, inventarielistor över föremål som skickats till Sverige och dikter som utgår från den judiska traditionen bildar ett fascinerande poetiskt verk som för läsaren åt ständigt nya håll.

Om Sanna Samuelsson

Sanna Samuelsson, född 1987, är uppväxt utanför Linköping och bor i Stockholm. Hon har en master i litterär gestaltning från HDK-Valand, har tidigare varit idé- och kritikredaktör på GP, och är verksam som kulturskribent.

Om Mjölkat

I Mjölkat återvänder Ellen till bondgården där hon växte upp. Det är semestertider och de nya ägarna är bortresta. Hon tar sig in i bostaden, bara för att se sig om, men så har hon stannat en natt och dagarna i huset blir fler. Korna är borta nu, produktionen nedlagd sedan länge, men vem kan egentligen säga att platsen inte är hennes? Hon har den ju med sig överallt. Mjölken rinner fortfarande från mungiporna som då hon var barn, gödsellukten sitter i näsan. Ändå kan hon inte stanna.