Albert Bonniers Förlag, 2018-10-22

Witnesses av Mikael Jansson utkommer på Albert Bonniers Förlag

Den världsberömde modefotografen Mikael Jansson fick 2017 ett stipendium för att fotografera Förintelsens överlevare i Sverige. Arbetet utmynnade i en diger samling bilder som från och med den 17 oktober visas vid en fotoutställning på Kulturhuset i Stockholm. Det unika materialet publiceras parallellt i boken Witnesses som utkommer på Albert Bonniers Förlag.

– Det här är en unik dokumentation av en generation som nu är på väg att försvinna. Bilderna förmedlar minnet av förintelsen på ett sätt som är omöjligt att värja sig från. I tider som dessa känns det särskilt angeläget att vi påminns om de fasor som alla dessa människor tvingades genomlida säger förläggare Albert Bonnier, Albert Bonniers Förlag.

Witnesses består av nio stora ark i tabloidformat som berättar genom bilder och citat från de överlevande.

– Det är väldigt viktigt att aldrig sluta berätta de här historierna. Att ta själva bilderna är ju ganska likt andra fotograferingar jag gjort, men alla möten och historier har varit så oerhört starka och gripande att jag stundtals inte kunnat plåta. Jag har träffat fantastiska människor, säger Mikael Jansson.

Utställningen Witnesses är kurerad av Daniel Birnbaum, överintendent på Moderna Museet. Projektet är ett samarbete mellan Mikael Jansson och Kulturhuset i Stockholm.

Boken Witnesses är en arkivbox som innehåller nio 16-sidiga broadsheet-ark med alla de 97 överlevande från Förintelsen och deras historier.

Boken utkommer på Albert Bonniers Förlag den 17 oktober.
Högupplösta pressbilder finns att ladda ner här.

För ytterligare information kontakta:

Thérèse Cederblad, therese.cederblad@bonnierforlagen.se