Albert Bonniers Förlag, 2023-11-16

Vårkatalogen 2024 är här – bläddra och läs om våra böcker

Bläddra bland vårens böcker 2024

Ett förlag är en sällsam blandning av historia och framtid. Man slås av det när man bläddrar i en färsk förlagskatalog – alla nya ansikten som trängs med gamla bekanta, klassikerna som får dela rum med debutanterna. Bläddrar man i äldre kataloger blir det än tydligare; hur idag okända namn samsas om utrymmet med framtida legendarer. De nya böckerna blickar mot framtiden, mot de hägrande läsarna, men inom kort kommer också de vara en del av förlagets historia.

Och i vissa lyckliga fall också en del av litteraturhistorien. När jag skriver dessa rader är jag fortfarande lite yr. Jon Fosse har precis tilldelats Nobelpriset och på förlaget har champagnekorkarna ännu inte landat. Albert Bonniers Förlag har givit ut Fosse sedan 1980-talet, det går inte att beskriva hur tillfredsställande det är att se en så lång relation bli belönad med världens finaste litteraturpris. Vi som arbetar på förlaget idag skickar därför oändliga imaginära buketter av tacksamhet till alla kollegor som varit med och vårdat författarskapet under de föregående decennierna. Priset är också ett pris till dem, till deras framsynthet och omsorg.

För en gång i tiden var Jon Fosse också en debutant i en katalog. Hans debutbok var då en bok bland många, ett första litet tecken på ett stort författarskap i vardande. Och om några decennier är det kanske någon från utgivningen våren 2024 som tilldelas ett liknande pris. En sådan utmärkelse betyder förstås många olika saker, men ger framför allt välbehövlig näring till förlagets nödvändiga och storvulna drömmar: att år efter år ta fram litteratur som överlever från en säsong till en annan. En litteratur som kan svara mot själva grundidén, att vara en mötesplats mellan det förflutna och det kommande.

Foto: Caroline Andersson Renaud

Välkommen till Albert Bonniers Förlag, våren 2024!

Daniel Sandström,
Litterär chef