Albert Bonniers Förlag, 2023-01-25

Spindeln av Lars Kepler tilldelas Adlibrispriset Årets deckare 2022

Spindeln av Lars Kepler tilldelas Adlibrispriset i kategorin Årets deckare 2022. Boken röstades fram av bokälskare runt om i Sverige och röstningen skedde mellan 16 november–8 december 2022.

Adlibrispriset instiftades 2019 för att hylla författarnas förmåga att berika våra liv med sina berättelser. Den bok som fått flest röster inom varje kategori tilldelas sedan Adlibrispriset för angiven kategori.

Priset delas i år ut i 9 kategorier: Årets deckare, Årets roman, Årets fackbok, Årets ungdomsbok, Årets kokbok, Årets feelgood, Årets barnbok 0-6 år, Årets barnbok 6-12 år samt Årets debut.

Den förra boken Spegelmannen belönades med Adlibrispriset Årets deckare 2020.

Den nionde boken om Joona Linna

För tre år sedan fick Saga Bauer ett vykort med en hotfull text om en pistol med nio vita kulor – varav en väntar på Joona Linna. Det stod att hon var den enda som skulle kunna rädda honom. Hon visade kortet för Joona, men tiden gick och hotet bleknade som en meningslös provokation. Fram till nu. En säck med en nästan fullständigt upplöst kropp hittas fastsurrad i ett träd i Kapellskär. På mordplatsen återfinns en mjölkvit patronhylsa.

Spindeln utsågs nyligen också till årets mest lyssnade bok på Storytel.

Sagt om boken

"Kepler vet hur man skapar en bladvändare ... Historien är skickligt uppbyggd, utan minsta transportsträcka eller onödiga kurva och med smarta vändningar och stegrande spänning. Man slukar boken likt en tv-serie på Netflix" Göteborgs-Posten

"en mördarjakt med stora känslor, högt tempo och mycket på spel" Norra Skåne

Författarduon Lars Kepler är decenniets största deckarförfattare i Sverige. Böckerna om Joona Linna har sålt mer än 15 miljoner exemplar i 60 länder. Lars Kepler belönades med BookBeats pris Årets svenska deckarförfattare 2021. Priset är datadrivet och baserat på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste böckerna från svenska deckarförfattare har varit under de senaste 12 månaderna.