Albert Bonniers Förlag, 2021-12-17

Foto: Emil Malmborg, Arvida Byström

Sofia Dahlén och Nina Pascoal nomineras till Katapultpriset

Nina Pascoal och Sofia Dahlén är två av de fem författare som nominerats till Katapultpriset som delas ut till 2021 års bästa skönlitterära debut. Vinnaren offentliggörs på Katapultkvällen som äger rum i samband med Littfest i Umeå den 17–19 mars 2022.

Vi röstar om vi saknar mamma av Nina Pascoal

Tre systrar, en fladdrig mamma, en charterö fylld av förväntningar. På dagen solkräm och sand och på kvällen, när lamporna tänds längs bargatan, kan nästan vad som helst hända: kärlek, hångel, sex - och att någons hemliga önskan blir sann. Den att en mamma ska försvinna. Vi röstar om vi saknar mamma är en laddad roman om en utsatt familj, berättad ur tolvåriga mellansystern Kornelias perspektiv. Hon som ser allt men inte syns själv och vars ansvar till slut blir övermäktigt.

Nina Pascoal, född 1988, bor i Malmö och arbetar som bibliotekarie. Hon skriver också litteraturkritik för Helsingborgs Dagblad.

Patient av Sofia Dahlén

Patient handlar om en byggingenjör vars syster blir tvångsintagen på psyk. Till en början verkar fysikens lagar fortfarande gälla. Men för varje nytt självmordsförsök framstår naturvetenskapen som allt mer ödesmättad. Ja för varje ny erfarenhet framstår hela den grundläggande överenskommelsen allt mer paradoxal. Till slut återstår bara frågan: hur hålla den vid liv, som hela tiden vill dö. Sofia Dahléns debut är en lyrisk berättelse om anhörigskap, desperation och längtan, som tar sig den form som för stunden verkar rimligast i en orimlig situation.

Sofia Dahlén är född 1987 i Stockholm.

Katapultpriset

Katapultpriset är ett litterärt pris som instiftades av Sveriges Författarförbund 1991, och delas ut till en skönlitterär författare, prosaist eller lyriker, som debuterat under föregående år.

De övriga nominerade Axel Burénius, Aya Kanbar och Quynh Tran.