Albert Bonniers Förlag, 2023-02-07

Foto: Thron Ullberg

Sara Stridsberg kan få Dublin Literary Award

Sara Stridsberg år en av årets nominerade författare till Dublin Literary Award. Hon kan få priset för sin roman Kärlekens Antarktis/The Antarctica of Love.

Om priset

Dublin Literary Award är ett pris som delas ut årligen och belönar en författare med en roman som är skriven på engelska eller översatts till engelska. Priset sponsras av staden och administreras och röstas fram av Dublins bibliotekarier. Prissumman är på 100 000 euro. Prismottagaren presenteras på den internationella litteraturfestivalen i Dublin den 25 maj.

Om Sara Stridsberg

Sara Stridsberg fick sitt stora genombrott, också internationellt, med romanen Drömfakulteten 2006. Den belönades med Nordiska rådets pris 2007, och 2019 nominerades den till det prestigefyllda Man Booker-priset när den kom ut i England och USA. Med romaner som BeckombergaDarling River och Kärlekens Antarktis (2018) har hon befäst sin ställning som en av våra främsta berättare.

Sara Stridsberg är också verksam som dramatiker, och pjäser som MedealandDissekering av ett snöfall och Konsten att falla har spelats runt om i världen.  Åren 2016–2018 var Sara Stridsberg ledamot av Svenska Akademien. 2021 valdes hon in till ledamot i Samfundet De Nio. Hennes senaste bok novellsamlingen Hunter i Huskvarna utkom hösten 2021.

Om Kärlekens Antarktis

Sara Stridsbergs bok berättar om den absoluta utsattheten; om grymhet, ensamhet och moderskärlek. Om det som ändå blir kvar efter att allt försvunnit. Kärlekens Antarktis är ett hjärtslitande existentiellt drama som innehåller Stridsbergs karakteristiska blandning av stor litterär tyngd och tillgänglighet, en originell mix av skräck och skönhet, längtan och svart förtvivlan. En brutal berättelse om oväntad kärlek, ömhet och ljus i det totala mörkret.