Albert Bonniers Förlag, 2023-12-12

Foto: Märta Thisner

Sanna Samuelsson belönas med Prisma Litteraturpris 2023

Sanna Samuelsson belönas med Prisma Litteraturpris i kategorin Årets roman för Mjölkat. Det nyinstiftade priset är för hbtqi+-litteratur och delades ut den 11 december på Malmö opera. Prisma arrangeras av PAGE 28 och Bögbibblan.

Läs mer om årets pristagare.

Motiveringen:

Det är i en trevande längtan om att återgå till det som varit och saknad av det som skulle kunna ske, som vi får vara med i en tillvaro präglad av kornas givande kroppar, varma mjölk och närvarande blick. Med lös skit som stänker rakt i munnen landar nya perspektiv på queerhet i vår samtid. Sanna Samuelsson fångar, med precision, hur det kan vara att växa upp som queer på en mjölkgård och hur behovet av att återhämta sig efter en avslutad relation kan se ut.

Om Mjölkat

Ellen återvänder till bondgården där hon växte upp. Det är semestertider och de nya ägarna är bortresta. Hon tar sig in i bostaden, bara för att se sig om, men så har hon stannat en natt och dagarna i huset blir fler. Korna är borta nu, produktionen nedlagd sedan länge, men vem kan egentligen säga att platsen inte är hennes? Hon har den ju med sig överallt. Mjölken rinner fortfarande från mungiporna som då hon var barn, gödsellukten sitter i näsan.

Ändå kan hon inte stanna. I stan finns exflickvännen Diana, på gården intill bor grannpojken kvar: den underlägsne Max som kunde varit hennes trolovade i ett annat liv. Tiden är utmätt, som den också var för de småskaliga jordbruk som präglade 1900-talets Sverige men idag tillhör historien.

Vem blir människan utan sitt arbete, och vad lämnar hon efter sig?

Om Sanna Samuelsson

Sanna Samuelsson, född 1987, är uppväxt utanför Linköping och bor i Stockholm. Hon har en master i litterär gestaltning från HDK-Valand, har tidigare varit idé- och kritikredaktör på GP, och är verksam som kulturskribent. Mjölkat är hennes debutroman.