Albert Bonniers Förlag, 2022-09-09

Rovet – ljudboken ges ut med specialkomponerad musik

Stefan Spjuts nya bok Rovet tar med oss till ett gränsland där väsen från folktrons domäner klöser sig in i människors liv med förödande verkan. Ljudboken ges ut med specialkomponerad musik av Marcus Jidell ­– Grammisbelönad musikproducent. Uppläsare är Ludvig Josephson.

Om Rovet

I boken möter vi Susso Myrén som jobbar i hemtjänsten och i sin mammas souvenirbutik, belägen i Folkets hus, mitt i Kiruna, världens största stad – och minsta. Genom sin hemsida söker hon svar på en fråga som hon ärvt av sin morfar fjällfotografen: finns det troll? På riktigt?

Jesper Öbrell, hemmason på en enslig gård i Västerbottens inland, är van vid att det tisslar och tasslar i husets vrår. För honom är omvårdnad om dem som varken är djur eller människor en naturlig del av vardagen. Den andra världen har han lärt sig att frukta.

När ett barn rövas bort från en by utanför Jokkmokk flätas Sussos och Jespers öden samman. Drömmen om den verklighet som gamla tiders sägner berättar om förvandlas snart till en mardröm.

Om Stefan Spjut

Foto: Sofia Runarsdotter

Stefan Spjut har jobbat som litteraturkritiker på Svenska Dagbladet och som kulturredaktör på Norrbottens-Kuriren. Han debuterade 2008 med Fiskarens garn. 2012 utgavs Stallo, som översatts till ett tiotal språk. 2017 kom uppföljaren Stalpi. Rovet har växt fram ur Stallo och är första delen i TROLLOGIN.

 

Röster om de tidigare böckerna

Om Stallo

”En i ordets alla bemärkelser fantastisk roman. Jag var bergtagen från allra första sidan.”Karl Ove Knausgård

"Stallo är en ovanlig roman som inte kan jämföras med övrig svensk spänningslitteratur. Författaren blåser liv i sitt lands mytologi och ger den ett nytt, demoniskt ansikte." Die Zeit

"Stefan Spjut är en betydligt starkare stilist än Stephen King men har samma kusliga förmåga att få läsaren att tro på det otroliga." Dagens Nyheter

Om Stalpi

"… förbered dig på en härligt oroande läsning. Daily Mail

"Som om Stephen King satt på Kerstin Ekmans axel." Svenska Dagbladet

"Mytisk skräck som får läsarens ryggrad att frysa till is." Helsingin Sanomat