Albert Bonniers Förlag, 2019-10-11

Foto: Donata Wenders

Peter Handke tilldelas Nobelpriset i litteratur 2019

Peter Handke tilldelas Nobelpriset i litteratur 2019 med motiveringen: ”För ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.”

Peter Handke, född 1942 i Österrike, har sedan debuten i mitten på 1960-talet varit en omstridd och provocerande författare vars verk – romaner, lyrik, dramatik – hör till de mest originella och mångskiktade inom den moderna tyskspråkiga litteraturen. Hans böcker har översatts till mer än tjugo språk. Peter Handke är sedan många år bosatt i Paris .

Daniel Sandström, litterär chef och förläggare:

– Han är väl den stora överraskningen, eftersom han räknats bort från priset på grund av sin kontroversiella natur. Det är härligt att folk kommer läsa hans böcker. Det är centralt författarskap inom den europeiska litteraturen.

I Berättelse om ett liv skriver Peter Handke om sin mor.

– Det är en sorts nyckel till att förstå efterkrigstidens Tyskland, med skulden och arvet. Dessutom är den ett slags föregångare till Knausgård och autofiktionen som är otroligt drabbande. Ingen Handke, ingen Knausgård, kan man säga, enligt Daniel Sandström

Den 8 november kommer följande titlar finnas tillgängliga för svenska läsare:

  • Berättelse om ett liv
  • Långsam hemkomst
  • Mitt år i Ingemansbukten
  • Tre titlar i en volym: Målvaktens skräck vid straffspark • Kort brev till långt farväl • Långsam hemkomst