Albert Bonniers Förlag, 2020-06-30

Olivia Colman och Colin Firth i filmatiseringen av Mödrarnas söndag

Nu är det officiellt att Oscarbelönade Olivia Colman och Colin Firth spelar några av de ledande rollerna i filmatiseringen av kritikerrosade Mödrarnas söndag av den brittiske författaren Graham Swift. Alice Birch som nyligen framgångsrikt omvandlat Sally Rooneys Normala människor till tv-serie, står för manus.

Colman och Firth spelar rollerna som Pauls föräldrar, medan Odessa Young spelar husjungfrun Jane och Josh O’Connor överklassonen Paul. Det bådar gott för ett riktigt härligt kostymdrama ...

Läs mer om filmatiseringen.

Kärlek, klass och livsöde

30 mars 1924. Mödrarnas söndag är dagen på året då tjänstefolket får ledigt för att åka hem. En som inte åker hem är den föräldralösa husjungfrun Jane Fairchild, som i stället möter sin älskare, överklassonen Paul Sheringham. Det som sedan händer under dagen ändrar deras liv för all framtid.

Graham Swift har med Mödrarnas söndag skrivit en stor kortroman som är både livsbejakande och tragisk; en roman om klass, kärlek och öde, och om alla de berättelser som utgör ett liv.

Om Graham Swift

Graham Swift, född 1949, slog igenom 1983 med romanen Våtmarker och är en av Englands mest hyllade författare, bland annat tilldelades han Bookerpriset 1996 för romanen Sista beställningen. Mödrarnas söndag har av en enig kritikerkår hälsats som en stor återkomst. Hans senaste roman på svenska är Här är vi.