Albert Bonniers Förlag, 2019-04-24

Foto: Henrik Mårtensson

Nominerade till Årets bok

De dubbelt så bra, Järtecken, Manhattan Beach och Silvervägen nomineras till Årets Bok av Bonniers Bokklubbar. Nu kan alla som vill rösta på sin favorit göra det här. Röstningen avslutas den 25 september under bokmässan i Göteborg.

Fyra titlar från Alberts Förlag är nominerade

De dubbelt så bra av Bengt Ohlsson

Juryns motivering: Ömsint och empatisk – en tankeväckande roman som väcker bortglömda öden till liv.

Nöden är stor och arbetarrörelsen på framväxt när ynglingarna Arvid och Ragnar möts i en liten norrländsk by 1918. Det blir ett möte som förändrar allt. Bengt Ohlsson skriver vackert och sorgligt om utanförskap och förbjuden kärlek, och låter tidigare tystade röster komma till tals.

Järtecken av Christoffer Carlsson

Juryns motivering: Välskriven och stämningsfull – en fulländad roman om ett brott

1994 mördas en ung kvinna i halländska Marbäck och hennes pojkvän grips. Men polisen Vidar Jörgensson har sina tvivel, och tio år senare gör han en chockerande upptäckt. Vad var det egentligen som hände i Marbäcksskogen? Psykologiskt trovärdig in i minsta detalj med en förtätad stämning där läsaren lär känna en liten ort och dess invånare på djupet.

Manhattan Beach av Jennifer Eagan

Juryns motivering: Vilken läsupplevelse! En magnifik roman som går på djupet

När Ed Kerrigan försvinner spårlöst i 30-talets New York tvingas hans dotter Anna axla ansvaret för sin älskade, svårt sjuka syster. Samtidigt kan Anna inte sluta leta efter sin far. Sökandet för henne in i en både glamourös och farlig värld … En storslagen berättelse om kärlek, svek och försoning.

Silvervägen av Stina Jackson

Juryns motivering: Unik och starkt berörande spänningsroman som etsar sig fast

En sommarmorgon släpper Lelle av sin tonårsdotter vid en busshållplats på riksväg 95, kallad Silvervägen. Sedan dess är hon spårlöst försvunnen. I tre års tid kör han samma väg natt efter natt, i hopp om att finna henne. Stämningen, spänningen, språket – allt ger rysningar! Stina Jackson tar oss med på en lysande läsresa.

Så utses de nominerade böckerna

Bonniers Bokklubbars litteraturredaktörer har utsett de nominerade efter flera kriterier: Boken ska innehålla en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö. Den ska vara utgiven på svenska i Sverige (oberoende av förlag/egenutgivning) under 1 maj 2018 – 30 april 2019. Boken ska tilltala en bred läsekrets samt ha en hög språklig kvalitet.

Författaren till den bok som fått flest röster i september tilldelas en statyett, designad av Torstensson Art & Design, och 30 000 kronor i prispengar. Även utgivande förlag får en statyett.

Samtliga nominerade titlar

De dubbelt så bra, Bengt Ohlsson (Albert Bonniers förlag)

Det som göms i snö, Carin Gerhardsen (Bookmark)

En katts resedagbok, Hiro Arikawa (Nona)

Järtecken, Christoffer Carlsson (Albert Bonniers förlag)

Manhattan Beach, Jennifer Egan (Albert Bonniers förlag)

Mörkret, Ragnar Jónasson (Modernista)

Pachinko, Min Jin Lee (Polaris)

Påfågelsommar, Hannah Richell (Forum)

Silvervägen, Stina Jackson (Albert Bonniers förlag)

Stormvarning, Maria Adolfsson (Wahlström & Widstrand)

Till minne av en villkorslös kärlek, Jonas Gardell (Norstedts)

Vaggvisa, Leila Slimani (Natur&Kultur)