Albert Bonniers Förlag, 2021-04-15

Foto: Från vänster: Khashayar Naderehvandi och Miguel Ribeiro Fernandes

De är nominerade till EU:s litteraturpris

Johanne Lykke Holm och Maxim Grigoriev är två av de författare som nominerats till European Union Prize for Literature. Varje år delas priset ut till europeiska författare i syfte att visa upp och öka intresset för skönlitteratur inom Europa. Vinnarna tillkännages den 18 maj.

Johanne Lykke

Johanne Lykke Holm Holm, född 1987, är bosatt i Köpenhamn, där hon tillsammans med författaren Olga Ravn driver skrivarkursen Hekseskolen. Hon är även verksam som översättare. Johanne Lykke Holm debuterade 2017 med Natten som föregick denna dag och 2020 utkom romanen Strega.

Om strega

Tillsammans med åtta andra unga kvinnor anländer Rafa till den lilla bergsorten Strega för att arbeta på det majestätiska hotell Olympic. Av den strikta personalen får de lära sig att servera och stryka, laga mat och bädda rent, men hotellet förblir öde. På lediga stunder blickar de ut över trakten, de dova bergen, nunneklostret. Men den ensliga hösten vibrerar samtidigt av undantryckt bultande liv.

Maxim Grigoriev

Maxim Grigoriev, född 1980 i Moskva och uppvuxen i Stockholm, delar i dag sin tid mellan Porto och Paris. Han har bland annat verkat som översättare av rysk litteratur. Grigorievs första bok, novellsamlingen Städer, utkom 2014 och våren 2021 utkom romanen Europa.

Om Europa

I emigrantens svartsynta medvetande går tidslinjerna omlott. Minnet är en stad. Den romantiska drömmen om det kosmopolitiska, öppna Europa krackelerar långsamt medan barndomsstaden får ett allt mer lockande, världsfrånvänt skimmer.Maxim Grigorievs Europa är en ny typ av exilroman: en vidräkning med nostalgi och hemlängtan. Den är även en hatfylld lovsång till den ryska emigrationens sekellånga historia, med den misantropiska grafomanen, uteserveringsfilosofen och misslyckade terroristen Nina i dess platslösa mitt.

European Union Prize

European Union Prize (EUPL) omfattar 41 länder och finansieras av Kreativa Europa - ett initiativ som syftar till att stärka Europas kulturella och kreativa sektorer.

Läs mer om priset och de nominerade här.