Albert Bonniers Förlag, 2023-04-17

Foto: DR

Mohamed Mbougar Sarr besöker Sverige

Mohammed Mbougar Sarr tilldelades det prestigefyllda Goncourtpriset 2021 för romanen Fördolt är minnet av människan. Nu besöker den kritikerrosade författaren Sverige. Den 19 april samtalar han med Yukiko Duke på den internationella författarscenen i Kulturhuset stadsteatern i Stockholm.

Mohamed Mbougar Sarr, född 1990 i Dakar, växte upp i Senegal. Han har studerat litteratur och filosofi i Frankrike. Han fick sitt internationella genombrott med sin fjärde roman Fördolt är minnet av människan. Boken är översatt till svenska av Cecilia Franklin.

Om boken

En ung senegalesisk författare, Diégane Latyr Faye, kommer av en slump över en mytomspunnen roman från trettiotalet och blir besatt av att hitta dess mystiske författare T.C. Elimane. Elimane hyllades på sin tid som en "svart Rimbaud", men möttes också av misstänksamhet och rasism. Efter att ha anklagats för plagiat gick han under jorden. Vem var den gåtfulle författaren egentligen? Sökandet efter sanningen leder Diégane över tre kontinenter, och fram till två av historiens största tragedier: kolonialismen och Förintelsen.

Fördolt är minnet av människan är en litterär labyrint, en storslagen resa genom tid och rum, en lika lekfull som komplex roman om litteratur, historia och kärlek, som tar sin början i den afrikanska diasporan i Paris.

Sagt om boken

”Det här är en fulländad roman, jag kan Mohaned Mbougar Sarr inte komma på något bättre sätt att beskriva den som inte låter alldeles banalt.” Johanna Frändén, Aftonbladet

Provläs ett kapitel ur boken