Albert Bonniers Förlag, 2018-02-05

Foto: Erik Sjöström, Sara Mac Key, Moa Karlberg

Mikael Berglund, Anna Jörgensdotter och Malin Nord nomineras till Norrlands litteraturpris 2018

Mikael Berglund, Anna Jörgensdotter och Malin Nord nomineras till Norrlands litteraturpris 2018 för bästa bok utkommen 2017.

Mikael Berglunds Smekmånader utspelas i en nära framtid, när murar byggts och landsgränserna slutits, skickas det nygifta paret Maija och Viktor iväg på ett uppdrag till en ogästvänlig liten ö i Bottenviken. Vad uppdraget består i är oklart.

I Anna Jörgensdotters Solidärer får Gävlehamnarbetaren Ingemar syn på en annons: ”Hjälp Spaniens kämpande folk!” Vid nyår ger han sig av för att delta i kampen mot fascismen. Kvar är Klara med sitt arbete, sin egen kamp och sin ofödda dotter.

Malin Nords Barmark  tar oss tillbaka till ett 1940-tal där Norge är ockuperat av Tyskland. Signe tvingas fly över fjällkedjan till Sverige. I sin höggravida kropp bär hon en dotter, bakom henne rämnar livet.

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet. Inledningsvis delades det ut till ett lovande norrländskt författarskap, men har sedan ett antal år tillbaka kommit att delas ut till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling.

Prissumman är 10 000 kr och delas ut vid det årliga sommarmötet andra helgen i juli. Juryn utgörs av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs styrelse.

Övriga nominerade i kategorin ”Vuxenlitteratur”:

Nya Norrland av Mats Jonsson (Ordfront)
Källarhundarna av Tove Mörkberg (Brombergs)