Albert Bonniers Förlag, 2022-01-07

Foto: Miguel Ribeiro Fernandes

Maxim Grigoriev tilldelas SmåLits Migrantpris 2022

Författaren och översättaren Maxim Grigoriev belönas med SmåLits Migrantpris 2022 för romanen Europa. Prissumman är 50 000 kronor och delas ut under Smålands litteraturfestival den 5 februari.

Juryns motivering

”Maxim Grigoriev har skrivit en exilroman som visar lockelsen i att tillhöra Europa, men också hur skör och förgänglig tillvaron blir för den som lämnar sitt hemland. Med sin idédrivna roman ”Europa” har han på ett formidabelt sätt förmedlat förlust, främlingskap och huvudpersonens rotlöshet, både i samtiden och i det inre själslivet.”

Maxim Grigoriev om utmärkelsen:

– Jag ser mig själv som en ganska teknisk författare. Att nå ut till så många andra känns både oväntat och fint.

Om boken

Foto: Miguel Ribeiro Fernandes

Europa är en vindlande skildring av tre generationer ryska emigranter i Frankrike, från barndomssnön i Moskva till Paris borgerliga salonger. Efter ett telefonsamtal från en advokat står Nikita plötsligt som ägare till en söndervittrande våning på promenadstråket i Nice. Det oväntade arvet slår upp porten till en svunnen värld av uppbrott, hemlängtan och platslöshet. Nina var hans enda vän. I emigrantens svartsynta medvetande går tidslinjerna omlott.

"Det är en mästerlig skildring av sårbarheten hos en människa som aldrig riktigt har fått bli till" SvD, Therese Eriksson

Om författaren

Maxim Grigoriev, född 1980 i Moskva och uppvuxen i Stockholm, delar i dag sin tid mellan Porto och Paris. Han har bland annat verkat som översättare av rysk litteratur. Debuten och novellsamlingen Städer, utkom 2014 och tilldelades Borås tidnings debutantpris. Debuten följdes 2016 med romanen Nu.

Maxim Grioriev har också tilldelats EU:s litteraturpris, SvD:s litteraturpris samt nominerades till Augustpriset 2021 i den skönlitterära klassen för Europa.

Medverkar på Smålit-festivalen 3–5 februari

Migrantpriset delas ut den 5 februari i på Jönköpings stadsbibliotek. Maxim Grieoriev medverkar i ett författarsamtal i Tranås den 3 februari och i Värnamo den 4 februari.

Mer om festivalen

Om priset

SmåLits Migrantpris är inspirerat av Vilhelm Mobergs utvandrarsvit och tilledlas en författare som ”i Vilhelm Mobergs anda” skildrar vår tids migration.

I årets jury:

Författaren Kayo Mpoyi och litteraturkritikern Björn Kohlström samt  Jönköpings-Postens kulturredaktör Peter Feurst och Tranås bibliotekschef Peter Åkesson.