Albert Bonniers Förlag, 2020-02-28

Foto: Thron Ullberg

Matilda Gustavsson nominerad till Guldspaden

Författaren och DN-journalisten Matilda Gustavsson är en av de journalister som nominerats till Guldspaden 2020 för sin bok Klubben. Priset delas ut av Föreningen Grävande Journalister och vinnarna avslöjas 21 mars.

I Klubben fördjupar Matilda Gustavsson berättelsen om avslöjandet som fick en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.

Läs mer om priset här.

Om boken

I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå. I Klubben fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.

Om Matilda Gustavsson

Matilda Gustavsson (f. 1987) är kulturjournalist. Hennes texter har publicerats i flera olika magasin och dagstidningar. Hon skriver återkommande för Dagens Nyheters kultursidor.