Albert Bonniers Förlag, 2021-06-04

Foto: Maria Wretblad

Lotta Lundgren tilldelas internationellt kokbokspris

Lotta Lundgren prisades förra året när Laga mig utsågs till Årets kokbok i Sverige i den internationella tävlingen Gourmand World cookbook awards.

Nu kan hon titulera sig världens bästa matskribent när hon koras till internationell vinnare med förstaplatsen i kategorin Food writing år 2021.

Om författaren

Lotta Lundgren har tidigare givit ut de prisbelönta och mycket uppmärksammade kokböckerna Om jag var din hemmafru (Norstedts, 2011) och Tio lektioner i matlagning (Wahlström & Widstrand 2013).

Om boken

Fallolyckor relaterade till chili, ett triangeldrama med risotto, Olof Palmes hemligstämplade glassrecept, intergalaktiska utsvävningar med kyckling, ett frontalangrepp på paj, anknytningsproblem till Palak Paneer, det italienska kökets katastrofala effekter på Friedrich Nietszches psykiska hälsa, medelålderns glädjeämnen, matlagning på andra planeter, bullar med baksida, Freud vs Jung, vitlök, citronzest och en oväntat klargörande introduktion till ämnet vin.

Enkel vardagsmat upphöjd till konst och serverad med lika delar humor, bildningsiver och fria fantasier. Kokboken Laga mig är Lotta Lundgrens uppföljare till den numera klassiska storsäljaren Om jag var din hemmafru. I Laga mig har hon samarbetat med fotografen Pelle Bergström och konstnären Denise Grünstein.

Laga mig innehåller totalt 41 recept och 14 viner. Pelle Bergström har fotograferat bokens matbilder och stilleben, konstnären Denise Grünstein har skapat bokens porträttbilder.

Sagt om boken

"Jag har just läst, och till delar ätit mig igenom, hennes nya kokbok – en upplevelse som nästan golvat mig ... Formgivningen ångar av både sensualism och brutalitet. Recept - som en tomatsås med två deciliter hallon – och fyndiga texter om vin och kökets baskunskaper, blandas med allvarliga och lekfulla texter om liv och relationer." Åsa Linderborg, Aftonbladet

"Det känns lite som att sitta hemma i någons kök och få höra skvaller om vänner och bekanta, samtidigt som man då och då får tips på den bästa stekpannan eller en ingredienslista till aloo gobin, som puttrar på spisen. ... I andra händer skulle detta kännas som en enda röra, men de små kapitlen mellan varje recept, de små fyndigheterna instoppade i instruktionerna och det något futuristiska fotot gör att det binds ihop till en helhet. Utöver recepten finns också en gedigen genomgång av råvaror och av köksredskap, med tips på vad man ska lägga lite extra pengar på och hur man ska ta hand om sina inköp." Frida Jönsson, BTJ-häfte nr 22 2020

"Jag älskar Lotta Lundgrens okonstlade förhållning till mat. Jag vill vara statist i alla hennes reklamfilmer och sitta på hennes axel när hon lagar mat. Bakom varje recept i nya kokboken finns en historia och bilderna är otraditionella med ett råare uttryck. Det gillar jag skarpt." Sandra Plamqvist, Allers

"Helt oförutsägbar och gränslös är denna kokbok där enkel vardagsmat upphöjs till konst tack vare dramatiska och färgstarka fotografier." Matmagasinet