Albert Bonniers Förlag, 2018-01-23

Foto: Caroline Andersson, Sofia Runarsdotter

Linus de Faire och Viktoria Jäderling nomineras till Katapultpriset

Linus de Faire och Viktoria Jäderling är två av de fem författare som nomineras till Katapultpriset 2017. Linus de Faire nomineras för Boken om Yousef – en roman att växa upp i ett krigsdrabbat land, där vardagslivet speglar krigets sjaskighet och tvärtom. Viktoria Jäderling för Åh Lunargatan – en novellsamling om rubblare och opportunister, manipulatörer och sanningssökare.

Boken om Yousef är en ask-i-ask-berättelse om att växa upp i ett krigsdrabbat land, där vardagslivet speglar krigets sjaskighet och tvärtom. på Libanons premiärminister Rafiq Hariri. Med en röd penna skriver Yousef, som sitter i isoleringscell, ner sina minnen från barndomens Beirut.

Åh Lunargatan består av femton noveller som handlar om jakt och avrättningar, enorma bränder och extrem sexighet, om mödrar, falska mödrar, barnlösa mödrar och om lögnen som en modern form av bön.

Sveriges Författarförbund har sedan 1991 delat ut Katapultpriset och priset är på 40 000 kronor. Bland tidigare pristagare finns Alexander Skantze, Mirja Unge, Ida Börjel och Stina Stoor.

Vinnaren offentliggörs den 17 mars – i år för första gången under Littfest i Umeå.

Övriga nominerade författare är:
Familieepos, Johanna Frid/Gordana Spasic, Ellerströms
Skäl, Emma Holm, Modernista
Marken, David Väyrynen, Teg Publishing