Albert Bonniers Förlag, 2019-08-29

Lars Lerin tilldelas utmärkelsen Årets Eldsjäl 2019

Lars Lerin tilldelas utmärkelsen Årets Eldsjäl 2019 – Sveriges viktigaste arbetsmarknadspris. Visa vägen-priset delas ut av Samhall till enskilda personer som hyllas för sin personliga insats för att öppna arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. Prisceremonin äger rum i Örebro den 3 oktober 2019.

Debuterade i bokform 1983

Lars Lerin drömde redan som ung att bli konstnär. Han är hedersdoktor vid Karlstad universitet, en titel han tilldelats för sitt stora konstnärskap både som författare och bildkonstnär. Lars Lerin är en författare med en helt egen stil, en nära och stark gestaltande berättandeform, inte sällan med dokumentära inslag från då och nu. I Lars Lerins skrivande möts livet och konsten i en helhet, precis som i hans målningar, och han har sedan sin debut 1983 med Utpost publicerat över femtio verk i bokform.

Tilldelades Augustpriset 2014

För Naturlära tilldelades Lars Lerin Augustpriset 2014 för Årets bästa svenska fackbok och utmärkelsen Vackraste Värmlandsboken.  2015 utkom Axels tid som handlar om uppväxten i Munkfors och om Lars mentor fabriksarbetaren Axel Florin. I Och fågeln flög fritt för att uppsöka sin bur (2017) möts Lars Lerin och Carl Larsson, två av landets mest älskade konstnärer från varsitt sekelskifte, i brevväxling. Lars Lerin och Kerstin Högstrand bevisar att brevskrivandet inte är en utdöd form i Råskinn (2018). Här samlas de brev och bilder som de två vännerna skickade till varandra åren 2006-2009.

Aktuell med barnboksdebuten Trollet är inte hemma

Den 18 september debuterar Lars Lerin som barnboksförfattare. I Trollet är inte hemma får vi följa med Nordens främsta akvarellmålare och en av våra mest älskade offentliga personer, Lars Lerin, på en promenad i hans vackra värld tillsammans med sonen Rafael och katterna Mimi och Silling.