Albert Bonniers Förlag, 2019-10-06

Foto: Nils Ramhöj

Lars Andersson medverkar i tysk-franska TV-kanalen ARTE

Sunne-författaren Lars Andersson har nyligen utkommit med sin andra bok om kommissarie Ringer i Uppsala:De Gaulles dotter och kommissarie Ringer. De bistra krigsåren är förbi. Det är 1964 och ett rekordår då skörden ska tas in. I Fyrisån hittas en man drunknad med ett fem meter långt rep om livet. Spåren leder Leonard Ringer till Karlskoga.

Metropolis Värmland

Den 13 oktober sänds filmaren Marcus Lenz Metropolis Värmland. Lars Andersson är en av de konstnärligt verksamma personerna knutna till Sunne och trakterna kring som intervjuas. Övriga medverkande är: Marc och Stella Broos (Alma Löv Museum of Unexp. Art), konstnären Peter Johansson, musikern Martin Hedros, glaskonstnären Ingalena Klenell. Programmet sänds på tysk-franska TV-kanalen ARTE.

Om De Gaulles dotter och kommissarie Ringer

En ung man hittas drunknad i en isvak nedanför Dombron i Fyrisån och omständigheterna är en aning förbryllande. Året är 1964. Kommissarie Leonard Ringer vid Uppsalapolisen reser till den dödes familj i Karlskoga, arbetskraftsinvandrare från det sargade Europa. Spår från många håll sneddar in i de svenska rekordåren, fram över småstadens envist kvardröjande snötäcke, alltmedan Leonard med blandade känslor ser sin 50-årsdag närma sig. Tjugo år av folkhemshistoria har gått sedan Leonard Ringer undersökte ett mord i norra Värmland i Lars Anderssons krigstidsroman De våra från 2015. När vi nu möter Leonard i De Gaulles dotter och kommissarie Ringer är han i kanske ännu högre grad en människa som tänker, avläser och lyssnar, både inåt och utåt. Men tydligast hörs tystnaden från hans döda syster Dionysia."""

Röster om De Gaulles dotter och kommissarie Ringer

"Vilket vackert språk vi har förresten, man inser det när Andersson för pennan! Så väl svenskan låter sig formuleras, med vilken mild hand den kan ge oss världen! Ja, i alla fall i denna bok som är ohyggligt välskriven med sin omsorg om varje bokstav i romanen."  Dan Sjögren, Arbetarbladet

"Lars Andersson har än en gång gett oss ett stycke vacker och underhållande prosa." Sven Smedberg, Arvika Nyheter

"Det är skickligt konstruerat och det är spännande att följa den skarpsinnige Ringer under hans jakt efter sanningen."  Anders Hjertén, Värmlands Folkblad

Om författaren

Lars Andersson, född 1954 i Karlskoga, debuterade med romanen Brandlyra 1974 och vann internationellt erkännande med romanen Snöljus 1979. På senare år har hans tvådelade epos om släktbyn Hedås, Ljus från ingenstans och De levandes land, fått stor uppskattning, liksom Lomjansguten om en värmlandsfinsk spelmansvirtuos. Med sina senaste romaner, den kriminalistiska De våra och Salome Alexandra om drottningen i Judéen och predikanten Jesus, visar Lars Andersson sin stora mångsidighet. Hans gestalter är lika levande oavsett i vilket årtusende de rör sig. Lars Andersson är sedan några år bosatt i Sunne.