Albert Bonniers Förlag, 2021-12-16

Kulturnytt i P1 har utsett årets 10 bästa böcker

Kulturnytt i P1 listar årets bästa 10 böcker. Fem böcker från Albert Bonniers Förlag finns med på listan.

De fem böckerna är:

Lyssna på programmet

”Mästerlig” och ”enastående”, rosad och hyllad. Douglas Stuarts debutroman Shuggie Bain refuserades 44 gånger för att sedan tilldelas Bookerpriset. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda.

Som alltid är det stor och glädjande nyhet när en av Sveriges mest älskade författare utkommer med en bok och i år en roman. Ulf Norrstig, pensionerad jägmästare, är den som berättar i Kerstin Ekmans Löpa varg. En tät historia om en mans förändrade relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet…

"Det är en exillitteraturens djävulsbibel, och en storslagen roman med tiotalet bottnar", skriver Jonas Thente i Dagens Nyheter. Så har också Maxim Grigoriev belönats med EU:s litteraturpris och SvD:s litteraturpris samt nominerats till Augustpriset. Europa är en ny typ av exilroman: en vidräkning med nostalgi och hemlängtan. Den är även en hatfylld lovsång till den ryska emigrationens sekellånga historia, med den misantropiska grafomanen, uteserveringsfilosofen och misslyckade terroristen Nina i dess platslösa mitt.

Författaren och dramatikern Jon Fosse har tilldelats Bragepriset – den norska motsvarigheten till Augustpriset. Det andra namnet är första boken i hans storverk. Konstnären Asle bor själv på Dylgja norr om Björgvin. I Björgvin bor en annan Asle som även han är konstnär. De två männen är vänner och på ett vis dubbelgångare, två versioner av samma liv. Medan jagberättaren förbereder en utställning på ett galleri, hittar han vännen Asle liggande i snön. Han har kollapsat av alkoholmissbruk och blir inlagd på sjukhus.

Familjelexikon från 1963 är en av den moderna italienska litteraturens klassiker. Med all rätt", skriver Expressen. I den självbiografiska klassikern Familjelexikon tecknar Natalia Ginzburg ett kärleksfullt och oförglömligt porträtt av sin italienska familj, genom en lika originell som humoristisk roman om språk och historieberättande. Fadern Giuseppe och modern Lidia – ständigt på kollisionskurs – fyller huset med vänner, böcker och politik, allt medan de fem barnen växer upp och Mussolinis skugga faller över landet.