Albert Bonniers Förlag, 2023-10-23

Foto: Max Burkhalter, Thron Ullberg

Jonas Hassen Khemiri och Per Svensson nomineras till Augustpriset 2023

Nu är nomineringarna till årets Augustpris presenterade och två av de nominerade författarna utkommer på Albert Bonniers Förlag: Jonas Hassen Khemiri för Systrarna och Per Svensson för Zorn. Ett liv, en tid.

Motiveringarna lyder:

Systrarna av Jonas Hassen Khemiri – Årets svenska skönlitterära bok

Systrarna är en episk roman som med precision fångar ett Sverige i förändring över tre decennier. Berättelsens tre systrar utgör en sammanhållande kraft när Jonas Hassen Khemiri med berättarteknisk virtuositet låter historien växa sig stor och ger tiden en framträdande roll. Vi färdas sömlöst mellan platser och ögonblick som alla känns intimt förbundna med varandra.

Zorn. Ett liv, en tid av Per Svensson – Årets svenska fackbok

Det finns mycket mer än myten om Anders Zorn med dalkullorna och det eviga rumlandet. I Per Svenssons biografi får vi ett fylligt porträtt av mirakelmålaren och den moderna entreprenören med sin enastående förmåga att nätverka i de rätta kretsarna, ta betalt, och blicka framåt. Men varken hans konst eller hälsa tålde så mycket framgång och så mycket festande. Per Svensson tecknar en nyanserad bild och placerar den världskände konstnärens liv i tiden och rummet, skildrar vägen till berömmelse och slutet då Zorns konstnärliga drivkraft förbrukats.