Albert Bonniers Förlag, 2023-02-23

Foto: Anna Widoff

Joanna Rubin Dranger nomineras till Nordiska rådets litteraturpris 2023

Författaren och serietecknaren Joanna Rubin Dranger nomineras till Nordiska rådets litteraturpris 2023Ihågkom oss till liv – en de av 18 böcker som nomineras – och som "alla läsas som en slags hyllning till livet – det tragiska, magiska och underbara liv som utspelar sig mellan individer, samhället och naturen. Flera verk undersöker våldets många ansikten, både med historiska, litterära och verklighetsnära referenser till trauma och sammanbrott."

Ur motiveringen:

"Ihågkom oss till liv är en intelligent kombination av text och bild som låter de båda förstärka varandra. Effekten blir närmast överväldigande. Fotografier och andra dokument blandas med Drangers egna effektiva teckningar, i en berättelse som har ett helt eget uttryck. Så blir boken till den dokumentärroman som den kallas för på omslaget, men också till så mycket mer: en grafisk roman, en historisk berättelse, ett slags skrivardagbok och en självbiografi. Både för henne och för läsaren blir den också en prövning. Det som hänt kommer så nära att man inte kommer undan."

Om Joanna Rubin Dranger

Joanna Rubin Dranger är serietecknare, författare och affilierad professor i illustration. Hon är också en ofta anlitad föreläsare i ämnen om bilders makt. Hennes tecknade romaner Fröken Livrädd & Kärleken och Fröken Märkvärdig & Karriären har älskats av en stor publik för sina underfundiga och galghumoristiska skildringar av våra livsvillkor. Med sin senaste bok, den tecknade dokumentärroman Ihågkom oss till liv, fördjupar och vidgar Joanna Rubin Dranger sin författargärning.

En dokumentärroman

Detektivarbetet för att få veta vad som egentligen hände de släktingar som ”försvann” under andra världskriget förflyttar berättaren och läsaren över tre kontinenter, men också genom tiden. Medan de mördade träder fram i ljuset, i all sin modernitet och självklara livsvilja, hotar mörkret att sluka den som kliver in i det.

Ihågkom oss till liv är en dokumentärroman om smärtan över att bli främmandegjord och avskuren från sin historia.

Sagt om boken

"Oroväckande dagsaktuell. "Ihågkom oss till liv" är en bok som tar struptag på läsaren." Dagbladet

"Ihågkom oss till liv" är den vackraste och mest tilltalande bok om alla fasansfulla saker som hänt under 1900-talet i Europa. Läs den! Prata om den! Låna ut den!" Skånska Dagbladet

""Ihågkom oss till liv" är en djupt drabbande bok och en blivande klassiker" Göteborgs-Posten

"Ihågkom oss till liv är ett mästerverk – på flera plan." Dala-Demokraten