Albert Bonniers Förlag, 2020-03-29

Foto: Thron Ullberg

Jo Nesbø 60 år

Albert Bonniers Förlag gratulerar dagens jubilar, Jo Nesbø. Den norske författaren, född 1960, är med 45 miljoner sålda exemplar och en utgivning på fler än 50 språk en av världens mest lästa och uppskattade kriminalförfattare. Jo Nesbø har på senare år även gjort stor internationell succé med sina fem barnböcker om Doktor Proktor.

I september utkommer den nya boken Kungariket. Den är precis som älskade Sonen ett ödesmättat familjedrama med arketypiska drag, med en mångbottnad intrig och ett gastkramande tempo. I centrum av handlingen står mekanikern Roy som lever ett enkelt liv uppe i bergen. Men friden störs när hans lillebror Carl återvänder till barndomstrakterna med en ny fru och högtflygande planer.

En gång i tiden lovande fotbollsspelare

Jo Nesbø var välkänd för den norska publiken långt innan han började skriva böcker. Men då som sångare och gitarrist i rockbandet Di derre. Under ett år turnerade bandet i Norge med över 180 spelningar. Nesbø har flera strängar på sin lyra. Han är utbildad civilekonom och finansanalytiker och har arbetat både som aktiemäklare och journalist. En gång i tiden var han dessutom en lovande fotbollsspelare, men karriären avslutades pga ett skadat knä.

"Jag trivdes aldrig särskilt väl i finansvärlden. Romanskrivandet är det bästa jobb som jag har haft. Skrivandet är faktiskt något jag hade kunnat tänka mig att göra helt gratis. Det är som Springsteen säger: ”I’ve been paid a king’s ransom for doing what comes naturally."

Tolv böcker om den kedjerökande polismannen Harry Hole

Den första romanen i serien om Harry Hole – Fladdermusmannen – utkom 1997 och var författarens debut.  I den senaste Harry Hole-boken Kniv tvingas Hole ut på en gastkramande jakt – inte bara på en ökänd gammal fiende, utan även på den mörka hemlighet som ligger dold i en natt han inte kan minnas.

Jo Nesbø: "Harry Hole har haft det hårt, han är en person som plågas även psykiskt, det handlar mycket om moral, och det som händer honom fysiskt motsvarar det psykiska lidandet."

Men Harry Hole är inte enbart en försupen snut, han har också gett upphov till stiftelsen Harry Hole foundation, vilken har samlat in hela 40 miljoner kronor som gör det möjligt för barn i fattiga länder att lära sig läsa.