Albert Bonniers Förlag, 2024-05-22

Foto: Katharina Behling

Jenny Erpenbeck tilldelas det internationella Bookerpriset 2024

Den tyska författaren Jenny Erpenbeck tilldelas det prestigefyllda internationella Bookerpriset 2024 för sin roman Kairos. Det internationella Bookerpriset instiftades 2004 som ett komplement till Bookerpriset. Det delas ut till författare vars böcker finns utgivna på engelska. Bland tidigare pristagare finns Olga Tokarczuk och David Grossman.

Den engelska översättningen från tyska är gjord av Michael Hoffman.

Läs mer om priset

Om Jenny Erpenbeck

Jenny Erpenbeck, född 1967 i Östberlin, är författare, dramatiker och regissör. Sedan debuten 1999 har hon bland många andra litterära utmärkelser tilldelats Thomas Mann-priset och English Pen Award. Kairos är hennes sjunde bok som översatts till svenska.

Om Kairos

De träffas av en slump vid Alexanderplatz. Katharina är nitton år och arbetar som förlagspraktikant. Hans är författare, trettio år äldre och gift. Katharina upplever inte Hans civilstånd som något problematiskt utan tycker att det är spännande. Det är mitten av åttiotalet, och under åren som följer – de sista före murens fall ­– kan de båda inte släppa varandra.

Kairos är historien om ett ögonblick som förändrar allt, om en kärlek som gränsar till grymhet, och om att få under i passion samtidigt som sanningen och historien faller sönder.

Den svenska utgåvans översättning står Ulrika Wallenström för.