Albert Bonniers Förlag, 2018-09-03

"Jag trodde jag skulle lägga av, men jag kan ju inte låta bli", säger Håkan Nesser

Efter trettiofem böcker blir det svårare att komma på nya idéer, men än tänker han inte sluta. Håkan Nesser är tillbaka med spänningsromanen De vänsterhäntas förening.

Det har gått femton år sedan den sista boken om kommissarie Van Veeteren kom ut. Det har gått sex år sedan man senast kunde läsa om inspektör Gunnar Barbarotti. I De vänsterhäntas förening möts de för första (och enda?) gången. Medan Marten Winckelstroop och Rejmus Fiste ännu går i Oosterby småskola bildar de De vänsterhäntas förening. Flera årtionden senare brinner ett gammalt pensionat ner till grunden och ett antal människor omkommer. Det ena hänger ihop med det andra, men det finns inga människor kvar i livet som kan förklara hur. Nästan inga.

Läs SelmaStories intervju med Håkan Nesser.

Håkan Nesser, född 1950, bor växelvis i Rute socken på Gotland och i Stockholm. Han har sedan debuten 1988 givit ut mer än trettio böcker och är översatt till lika många språk. Hans berättelser rör sig mellan olika genrer: romaner, deckare, novellsamlingar, uppväxtskildringar, och han har vunnit en rad av priser. Serien om kommissarie Van Veeteren i den fiktiva staden Maardam kom ut mellan 1993 och 2003. Liksom flera av hans andra böcker har den filmatiserats och visats runtom i världen. Hans andra kriminalromanserie om inspektör Gunnar Barbarotti (2006–2012) har sålts i över en miljon exemplar bara i Sverige.