Albert Bonniers Förlag, 2024-03-07

Foto: Jesper Petersen

Ilona Kohrtz’ stipendium tilldelas Stefan Lindberg

Stefan Lindberg tilldelas Ilona Kohrtz’ stipendium på 40 000 kronor. Stipendiet delas ut av Svenska Akademien och utgår ur en testamentsfond och är avsett för förtjänta skönlitterära författare.

Bland de senaste årens mottagare är Hans Gunnarsson (2016–2017), Anna Schulze (2018–2019), Karin Smirnoff (2020–2021) och Elisabeth Hjorth (2022–2023).

Foto: Jesper Petersen

Om Stefan Lindberg

Stefan Lindberg är född 1971 och bosatt i Stockholm. Han har gått på Biskops-Arnös författarskola och studerat litterär gestaltning i Göteborg. Han debuterade 1999 med den uppmärksammade novellsamlingen Tusen nålar, som följts av ytterligare en novellsamling och fyra romaner. Senast utkom de kritikerhyllade Nätterna på Mon Chéri (2016) och Splendor (2020), vilken även nominerades till Augustpriset. Stefan Lindberg är aktuell med sin nya bok  Viskarna som utkommer den 12 mars 2024.

Stefan Lindberg är även verksam som dramatiker, översättare och kulturjournalist.

Om Viskarna

Efter två romaner som urskillningslöst blandat fiktion med självbiografi har verkligheten blivit allt mer uppluckrad för författaren Stefan Lindberg. Nu, under arbetet med uppföljaren till Nätterna på Mon Chéri och Splendor, förefaller det som att gränsen mellan fantasi och sanning helt suddats ut. Varifrån kommer dessa lustfyllda och skrämmande berättelser som flödar ur författaren? Vad är minne, vad är myt?

Romanen Viskarna är virtuos minneskonst, en hejdlös tidsresa där vi får följa med Stefan Lindberg till alltings början.

Här finns en spionerimisstänkt far, ett esoteriskt tonårssällskap och en skrivcirkel ledd av en demonisk författarinna. Men även åttiotalets frikyrkoväckelse, en flicka med övernaturliga krafter och en slottspark fylld av påhittade döda letar sig in i berättelserna. Framför allt konfronteras vi, och berättaren, av en fasansfull familjehemlighet som ställer allt på ända.

Av åtta fristående berättelser, lagade på lika delar samtids realism, fantastik och memoar, lyckas Stefan Lindberg väva en roman som inte liknar något annat i den svenska litteraturen. Med Viskarna avslutas det som han kommit att kalla Kungsholmstrilogin.