Albert Bonniers Förlag, 2021-09-14

Foto: Kalpesh Lathigra

Hyllade Sally Rooney tillbaka med en ny roman

Hon debuterade storslaget 2017 med den kritikerrosade Samtal med vänner. Två år senare kom uppföljaren Normala människor som toppade bästsäljarlistorna i Irland och Storbritannien i mer än två år, tilldelades Costa Novel Award 2019 och nominerades till Bookerpriset. Nu utkommer Sally Rooneys tredje roman Vackra värld, var är du i svensk översättning av Helena Fagertun.

”Salinger för Snapchatgenerationen”

Normala människor översattes till närmare femtio språk och har sålt i över 3 miljoner exemplar. Tv-serien baserad på Normala människor och som Sally Rooney varit delaktig i blev mycket framgångsrik. Även debutromanen Samtal med vänner ska bli tv-serie och planeras få premiär nästa år.

Sally Rooney, född 1991 i Castlebar på Irland, har kallats den stora millenialförfattaren något som hon själv har svårt att förlika sig. Att vänja sig vid att benämnas som generationstolkare och det kändisskap det fört med sig gör Sally Rooney obekväm. Utgivningen av hennes tredje roman Vackra värld, var är du har varit en minst lika nervig händelse som de tidigare boksläppen. Sally Rooney berättar i en intervju i Dagens nyheter: – Du tror att du har lärt dig något, sedan sätter du dig för att skriva en ny roman och inser att du inte lärt dig någonting alls. Efter en bok har du bara lärt dig att skriva just den boken. Nästa gång är det som att börja på noll igen. Läs hela intervjun här.

Sally Rooney skriver om eviga teman som kärlek, åtrå, klass och kön. Magin i hennes författarskap ligger i hennes förmåga att kombinera tidlösheten med en modern och samtida inramning. Rooney lyckas fånga tidens anda på ett sätt som känns trovärdigt, något som inte är helt enkelt. Vackra värld, var är du skrevs i skuggan av pandemin och klimatförändringarna.

Här möter vi  Alice, en ung och firad romanförfattare,  som träffar lagerarbetaren Felix på Tinder och bjuder med honom på en resa till Rom. I Dublin försöker samtidigt hennes bästa vän Eileen komma över sitt ex, och söker upp barndomsvännen Simon. Alice och Eileen håller sin vänskap högt, men en onämnbar spricka har uppstått mellan dem. Vackra värld, var är du? är en roman om vänskap, kärlek och sex, och om känslan av att befinna sig i det sista upplysta rummet innan apokalypsens mörker.

Foto: Patrick Bolger

Sagt om Sally Rooney:

”Redan som debutant behärskar Rooney sånt som många författare aldrig får ordning på.” Åsa Beckman, Dagens Nyheter

”Rooney vet hur hon ska ladda stämningen tills jag blivit så livrädd inför vad som ska ske att jag, faktiskt, måste knipa ihop ögonen och dra ett långt, djupt andetag, för att ens våga fortsätta läsa.” Andrea Lundgren, Göteborgs-posten

”Sally Rooney skriver exakt som så många unga författare, både svenska och internationella, önskar att de kunde skriva.” Valerie Kyeyune Backström, Expressen

Hör också förläggare Johanna Haegerström om Sally Rooneys efterlängtade roman Vackra värld var är du i bokpodden Samtal om böcker. Programledare Lisa Tallroth

Samtal om böcker

Lyssna på förläggare Johanna Haegerstrom berätta om Vackra värld, var är du

42 minuter in i samtalet– klicka här