Albert Bonniers Förlag, 2022-09-08

Foto: Sara Mac Key

Hans Gunnarsson tilldelas Aniarapriset 2022

Författaren Hans Gunnarsson belönas med Aniarapriset 2022 för novellsamlingen Bormann i Bromma.  – Det känns otroligt roligt och hedrande, inte minst när man ser listan över tidigare, säger Hans Gunnarsson i ett pressmeddelande.

Juryns motivering:

"I novellsamlingen 'Bormann i Bromma' fortsätter Hans Gunnarsson att utforska medelklassens skuggsidor. Ett anonymt vi tilltalar läsaren och för ut denna på ett gungfly av förbryllat obehag och osäkra skratt. Bakom villaknuten står den banala ondskan på stadiga ben när individens ansvar upplöses i kollektivets kraft. På lustfyllt driven prosa berättar Hans Gunnarsson om vad som kan äga rum i de mellanrum som uppstår mellan människors vilja och förmåga, mellan livets alldaglighet och mystik.

Om priset

Aniarapriset har delats ut årligen sedan 1974 till en  svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna och består av en skulptur samt en prissumma på 50 000 kronor. P O Enquist, Elsie Johansson och Kjell Westö är några av tidigare års prismottagare.

Om Hans Gunnarsson

Hans Gunnarsson, född 1966, debuterade 1996 med den prisade novellsamlingen Bakom glas. Sedan dess har han skrivit såväl romaner som novellsamlingar och filmmanus. Med romanen All inclusive (2015) nådde Gunnarsson en större publik, boken har sedan följts av romanerna Rum för resande (2016) och Nattsida (2019). Bormann i Bromma är hans tolfte bok. 

Om Bormann i Bromma

En smygnazist, en grannfejd med dödlig utgång, en terrorist på tupperwareparty och en stammande sportkommentator på glid. I det till synes vardagliga händer det märkliga saker, och att förstå en människas handlande är allt annat än enkelt. 

Med novellsamlingen Bormann i Bromma återvänder Hans Gunnarsson till en genre som han behärskar som få andra. Var och en av de elva novellerna har sin utgångspunkt i en målning av Martin Wickström. Ordet förs av ett sammansvetsat kollektiv, och tillsammans bildar berättelserna ett mäktigt körverk där exakt allt osäkras i jakten på fast mark: Vilka är ”vi” egentligen? 

Om konstnären Martin Wickström

Martin Wickström, född 1957, är målare och skulptör utbildad vid Kungliga konsthögskolan. Hans poetiskt realistiska konst har visats på utställningar runt om i världen och han finns representerad på bland annat Moderna museet i Stockholm, Göteborgs konstmuseum och Malmös konstmuseum.

Foto: Sara Mac key

Sagt om boken

”Man fnissar ofta, gapskrattar ibland, men under ytan finns i hans böcker också ett stort vemod. Hur egendomliga människorna han skildrar än är så förfaller det aldrig till en freak show. Tvärtom präglas blicken av omtanke och ömhet. Det är mycket starkt gjort.”
Svenska Dagbladet

”… studsandet mellan fars och tragedi gör Bormann i Bromma till en påtagligt stimulerande läsupplevelse. […] Det hade varit trist att inte få läsa de här novellerna.”
Per Svensson, Dagens Nyheter

”Noveller måste skeva lite grann för att vara riktigt bra. Och de ska skruvas in långsamt i läsaren, inte spikas med ett slag. Hans Gunnarsson kan konsten.”
Dala-Demokraten

”Hans Gunnarsson innehar idag, tillsammans med Åke Smedberg, spetskompetensen bland svenska novellister. Med Bormann i Bromma befäster han den ställningen. Hans humor, allestädes närvarande, är kolsvart som natten, hans språk är lika vasst som vardagligt och det han skriver klöser mot den hjärtlöshet, flathet och dumhet som gett oss den värld vi har.”
Inger Dahlman, Västerbottens-Kuriren