Albert Bonniers Förlag, 2022-11-21

Foto: Jo Voets

Håkan Nesser prisas av Svenska Deckarakademin

Håkan Nesser tilldelades utmärkelsen Grand Master vid Svenska Deckarakademiens höstmöte i november 2022. Svenska Deckarakademin är ett samfund vars syfte är att främja deckarlitteraturen och facklitteratur om deckargenren.

Om Håkan Nesser

Håkan Nesser, född 1950, har sedan debuten 1988 rört sig mellan kriminalromaner, uppväxtskildringar, novellsamlingar och brevromaner.

Håkan Nessers böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk. Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet. Håkan Nesser har tilldelats en rad litterära priser genom åren, senast det norska internationella hederspriset – Den gylne revolver.

Håkan Nesser senaste bok En främling knackar på din dörr : och två andra brottstycken från Maardam med omnejd utkom sommaren 2022.

En främling knackar på din dörr

Boken En främling knackar på din dörr innehåller tre nesserskt glimrande kortromaner: ”Beundran”,” Botgöring” samt ”En främling knackar på din dörr”.

En oväderskväll i slutet av januari knackar det på Judith Millers dörr. Hon öppnar utan att veta vad hon ska finna – och utan att förstå att hennes liv just tagit en helt ny riktning, att det här är tidpunkten som hon för alltid ska se tillbaka på som starten för både det bästa och värsta som hänt henne.

På samma sätt anar inte heller Anna Kowalski och mannen som äger hästarna Svart och Brun att några steg åt ett nytt håll kan få sådana obönhörliga konsekvenser.