Albert Bonniers Förlag, 2022-11-28

Foto: Miguel Ribeiro Fernandes

Eyvind Johnsonpriset 2022 till Maxim Grigoriev

Författaren och översättaren Maxim Grigoriev tilldelas Eyvind Johnsonpriset 2022 för romanen Europa. Prissumman är 70 000 kronor.

Juryns motivering:

"Med absolut språkgehör har Maxim Grigoriev skrivit en säregen roman om rotlöshet som livsform. På ett sinnrikt sätt vävs tidsskikt, platser och levnadsöden samman till en mångbottnad och drabbande berättelse om liv i exil. Europa genomsyras av svartsyn, men humorn är aldrig långt borta – inte heller tron på skrivandet som ett hem för vilsna själar. Likt Eyvind Johnson utnyttjar Grigoriev med mästerlig hand romanformens fulla potential för att gestalta vinddrivna europeiska livsöden. Europa är en imponerande roman om rysk exilhistoria men också, och framför allt, om vad det innebär att vara människa. Därför tilldelas Maxim Grigoriev Eyvind-Johnsonpriset 2022."

Eyvind Johnsonpriset

Eyvind Johnsonpriset tilldelas det författarskap eller det prosaverk som juryn funnit vara det konstnärligt mest intressanta ur de senaste årens (2020-2021) svenska produktion.

Om boken

Europa är en vindlande skildring av tre generationer ryska emigranter i Frankrike, från barndomssnön i Moskva till Paris borgerliga salonger. Efter ett telefonsamtal från en advokat står Nikita plötsligt som ägare till en söndervittrande våning på promenadstråket i Nice. Det oväntade arvet slår upp porten till en svunnen värld av uppbrott, hemlängtan och platslöshet. Nina var hans enda vän. I emigrantens svartsynta medvetande går tidslinjerna omlott.

Om författaren

Maxim Grigoriev, född 1980 i Moskva och uppvuxen i Stockholm, delar i dag sin tid mellan Porto och Paris. Han har bland annat verkat som översättare av rysk litteratur. Debuten och novellsamlingen Städer, utkom 2014 och tilldelades Borås tidnings debutantpris. Debuten följdes 2016 med romanen Nu.

Maxim Grioriev har också tilldelats EU:s litteraturpris, SvD:s litteraturpris, SmåLits Migrantpris 2022 samt nominerades till Augustpriset 2021 i den skönlitterära klassen för Europa. Han senaste bok Regnet utkom i september 2022. Här får vi följa en grupp unga människor i Porto som bestämmer sig för att göra något radikalt åt den kapitaldrivna gentrifiering och exploatering som pågår i den historiska stadskärnan.