Albert Bonniers Förlag, 2018-12-10

Foto: Anders Hansson

Eyvind Johnson-priset till Andrzej Tichý

Andrzej Tichý tilldelas Eyvind Johnson-priset 2018 för sin roman Eländet.

Juryns motivering

” En sugande minnesström om våld, droger och broderskap, författad på en musikalisk prosa som får den såriga svärtan att lysa i mörkret”.

Om priset

Priset till Eyvind Johnsons minne instiftades 1989 av Bodens kommun och delas ut vartannat år. Prissumman är på 70 000 kronor och tilldelas ett svenskt prosaverk ur de två senaste årens svenska bokproduktion. Tidigare pristagare är bland andra Klas Östergren, Kerstin Ekman och Lotta Lotass.

Om boken

En cellist väntar på sina musikerkollegor vid Slussen i Malmö. Hans liv präglas för tillfället av stillhet, men ett plötsligt möte med en ung hemlös man får något att brista. Röster, minnen och bortglömda språk tränger fram i hans medvetande, tar över och förändrar slutligen allt

Eländet är en roman i ständig rörelse, ett ostoppbart flöde där nuet är delat i två lika omöjliga som ofrånkomliga samtidigheter. Andrzej Tichý skriver skoningslöst och vackert om fattigdom och våld, missbruk och broderskap.

Om författaren

Andrzej Tichý, född 1978 i Prag, är bosatt i Röstånga i Skåne. Han debuterade med Sex liter luft (2005), för vilken han tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Romanerna Fält (2008) och Kairos (2013) var båda nominerade till Nordiska rådets litteraturpris. Eländet nominerades  till Augustpriset 2016.