Albert Bonniers Förlag, 2019-06-10

Foto: Caroline Andersson, Bent R. Synnevåg

Ernst Brunner och Olaug Nilssen prisas av Svenska Akademien

Ernst Brunner och Olaug Nilssen tilldelas det Doblougska priset 2019. Priset delas ut av Svenska Akademien och utgår ur Stiftelsen Doblougska fonden och med motiveringen ”för understödjande av svensk och norsk skönlitteratur samt litteraturhistorisk forskning”. Prissumman är 200 000 svenska kronor per mottagare. 

Årets svenska pristagare

Ernst Brunner är författare, född 1950 och bosatt i Stockholm. Efter universitetsstudier i Stockholm, Aix-en-Provence, Florens och Leningrad blev han 1985 fil. dr i litteraturvetenskap. Ernst Brunner debuterade 1979 med diktsamlingen Jag ändrar ställning klockan tre och har sedan dess skrivit ett trettiotal böcker, både skönlitterära och litteraturvetenskapliga. Hans senaste bok är Likt ett skeleton. Johan Helmich Roman – hans liv utkom i januari i år.

Årets norska pristagare

Olaug Nilssen, författare, född 1977. Hon debuterade 1998 med romanen Innestengt i udyr och har sedan skrivit ytterligare tre romaner. Hennes senaste roman Till Daniel, som utkom på svenska i år, handlar om en mor till ett autistiskt barn och hennes kamp i och mot samhället för att tillgodose sin sons behov. Olaug Nilssen har dessutom skrivit dramatik, en essäbok och en biografi. 

Om Likt ett Skelton. Johan Helmich Roman – hans liv

Likt ett skeleton är den första historiska biografin över Johan Helmich Roman, Sveriges ende store aktör på 1700-talets europeiska musikscener. Sju år gammal visades han fram vid hovet som musikaliskt underbarn. Efter sin död föll han i glömska. Något bildporträtt har inte gått att spåra och personbeskrivningarna begränsas till en försvunnen självbiografi. Med stor forskarmöda levandegör Ernst Brunner´tonsättaren och människan Johan Helmich Roman, liksom hans samtid, den mest omvälvande i Sveriges historia.

Om till Daniel

Den lille pojken Daniel förlorar gradvis sitt språk och hans personlighet förändras. För Daniels mamma blir livet en kamp, först för att förstå vad som händer med honom, sen för att kunna ge honom det stöd han behöver. Till Daniel är en drabbande roman om att vara förälder till ett barn med autism, om kärleken och om kampen för att barnet ska bli sett för den han är och få det stöd som han och familjen behöver. Mammor ska aldrig ge upp, sägs det, men vad är att acceptera sin situation och vad är att ge upp?  Olaug Nilssen har samtalat om Till Daniel med Norges statsminister på Litteraturhuset i Oslo, romanen har satts upp som pjäs på den norska Riksteatern och den tilldelades Bragepriset 2017.