Albert Bonniers Förlag, 2021-01-15

Foto: Märta Thisner

Donia Saleh nomineras till Katapultpriset

Donia Saleh är en av de fem författare som nominerats till Katapultpriset för sin debutroman Ya Leila. Vinnaren offentliggörs på Katapultkvällen som äger rum i samband med Littfest den 18-20 mars. Priset består av 40 000 svenska kronor.

Om boken

Ya Leila handlar om hur kamper verkar som varor i en kapitalistisk tid, om kärleken mellan två vänner och om ofrivilligt rätade ryggrader till följd arv, till följd av vår samtid. Leila och Amila är som ett huvud med två kroppar, de är i den djupaste symbiosen och samtidigt i den mest klaustrofobiska evigheten. De försöker vara odödliga och stänga ute parasiterna. Men hur skakas symbiosen när Leila faller för Glitterfittornas symbolpolitiska frestelser och drömmarna om vita väggar och tunna gardiner som fläktar. Hur hanterar man begäret att bli skrubbad bort från sig själv?

Om Donia Saleh

Donia Saleh, född 1996 i Uppsala, bosatt i Göteborg, har gått masterprogrammet i litterär gestaltning vid Akademin Valand. Ya Leila är hennes debut.

Katapultpriset

Katapultpriset är ett litterärt pris som instiftades av Sveriges Författarförbund 1991, och delas ut till en skönlitterär författare, prosaist eller lyriker, som debuterat under föregående år.

Övriga nominerade är Hanna Johansson, Erik Lindman Mata, Annika Norlin och Karl Daniel Törnkvist.