Albert Bonniers Förlag, 2022-09-12

Foto: Riccardo Musacchio & Flavio Anniello

Den spanske författaren Javier Marías är död

Den spanska författaren och krönikören Javier Marías avled den 11 september i Madrid. Han blev 70 år gammal.

Javier Marías föddes 1951 i Madrid och växte upp i USA. Han debuterade som 19-åring 1971 med Los dominios del lobo och har sedan dess publicerat sexton romaner och flera novell- och essäsamlingar. Den senaste romanen Berta Isla utkom i maj 2022 i översättning av Lena E Heyman.

Marías har undervisat vid Oxford och även varit verksam som översättare från engelska. Han var en av Spaniens internationellt mest framgångsrika författare och har översatts till över fyrtio språk. I sitt hemland var han också känd och omtyckt som tidningskrönikör med en erkänt skarp blick för såväl Shakespeare som fotboll.

Om Berta Isla

Under en tid visste hon inte säkert om hennes man var hennes man …

Berta Isla och Tomás Nevinson träffas i Madrid. De blir förälskade och drömmer om ett liv tillsammans. Så ger sig Tomás av till England för att studera språk i Oxford. Där blir han motvilligt indragen i underrättelseverksamhet, som kommer att påverka hans liv med Berta för alltid. De gifter sig, men under långa perioder försvinner Tomás på olika uppdrag som omges av tystnad och som Berta aldrig får veta något om. Gradvis, medan åren går, växer hemligheterna och de blir främlingar för varandra. Ska Berta någonsin få reda på sanningen om den man hon älskar och det dubbelliv han lever?

Berta Isla är den hyllade uppföljaren till Javier Mariás magnum opus Ditt ansikte i morgon. Hos Marías blandas spionromanens ramverk med djupt existentiella frågor som rör lögnerna i våra liv, allt förmedlat i en litterär gestaltning som bär en mästares signum. 

 "Den stora nittonhundratalsromanen lever och spanske Javier Marías är beviset.” Victor Malm i Expressen om Ditt ansikte i morgon.

”Marías har skapat ett mästerverk … hans författarskap har tagit en ny extraordinär vändning, han har nått en precision, känsla och mystik som man i dag inte hittar hos någon annan samtida författare. Storartat.”  ABC Cultural

”En fantastisk roman … ett verk som vill göra det osynliga synligt, få det gömda och okända att tränga upp till ytan.”  El País

”En vindlande, tankeväckande berättelse som obarmhärtigt utmanar våra föreställningar om sanning och moral.” Observer

”Full av humor och skarpsinne.”  Times Literary Supplement

”En enastående, engagerande och starkt omskakande roman.”  Irish Times