Albert Bonniers Förlag, 2021-10-21

Foto: Emilia Asplund, Orlando G Boström

De nomineras till Svenska Deckarakademins pris

Pestön av Marie Hermanson och Fädernas missgärningar av Åsa Larsson nomineras till årets bästa svenska kriminalroman. Pestön är en historisk kriminalroman som tar oss från det laglösa vrakarnas kåkstad i Göteborg, via stadens finare kretsar och senare till den beryktade Pestön. Fädernas missgärningar är den av slutade och mycket efterlängtade boken om i den framgångsrika serien om Kirunaåklagaren Rebecka Martinsson.

Konkurrensen är ovanligt hård i år och det finns många guldkorn bland de över 200 böcker som skickats in. – Det blev en strid på kniven vid omröstningen, låter Svenska Deckarakademin hälsa. Läs mer om samtliga nomineringar. Prismottagarna offentliggörs vid Svenska Deckarakademins och Svenska Deckarbibliotekets festival i Eskilstuna den 19 – 21 november.

Om Pestön

Överkonstapel Nils Gunnarsson blir kallad till de laglösa vrakarnas kåkstad i Göteborg. Bland de fallfärdiga barackerna vid ån ligger en död man som vrakarna har bärgat ur vattnet. Den okände mannen leder  Gunnarsson på en jakt, först till stadens finare kretsar och senare till den beryktade Pestön. Ön fungerade tidigare som karantänstation, där sjömän hölls isolerade för att inte sprida smitta. Men vad försiggår där nu? Och vem är mannen som hålls fången på ön? För att lösa gåtan får Gunnarsson återigen hjälp av den nyfikna och orädda Ellen Grönblad.

Pestön är en fristående fortsättning på Marie Hermansons roman Den stora utställningen, som rönte stor framgång både hos läsare och kritiker.

Om Marie Hermanson

Marie Hermanson debuterade 1986 med berättelsesamlingen Det finns ett hål i verkligheten och har därefter gett ut många hyllade romaner. Flertalet har dramatiserats för scen, tv och film, bland annat Värddjuret, som också Augustnominerades 1995, Mannen under trappan och Himmelsdalen.

Om Fädernas missgärningar

– Jag ber dig, Martinsson. Jag orkar inte göra det här. Du måste hjälpa mig. Det är en döende mans sista önskan.

Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd.

Snart har hon även en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria.

Om Åsa Larsson

Åsa Larsson är en prisbelönt författare som skrivit hittills fem spänningsromaner om Kirunaåklagaren Rebecka Martinsson. Böckerna har filmatiserats och sålts till 24 länder. Hon har även tillsammans med Ingela Korsell och Henrik Jonsson skapat den hyllade. Åsa Larsson har barnboksserien PAX.

Läs SelmaStories intervju med Åsa Larsson här