Albert Bonniers Förlag, 2022-08-26

Foto: Elin Berge, Märta Thisner, Thron Ullberg

De nomineras till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2022

Nu har Studieförbundet Vuxenskolan presenterat vilka författare som nomineras till författarpriset 2022. Mikael Berglund, Mimmi Jensen Gellerhed, och Ulf Kvensler finns bland årets författare. De nomineras för sina böcker Ovanjorden, Vaken respektive Sarek.

En jury har under sommaren läst och valt ut årets kandidater. Priset tilldelas en person som i sitt författarskap speglar nutidens landsbygd, med inriktning på författare i början av sin karriär. Läs mer om Studieförbundet Vuxenskolans författarpris.

Vem som mottar priset avslöjas på Bokmässan den 24 september i Göteborg, klockan 11.00. Ett författarsamtal efterföljer tillkännagivandet.

Ovanjorden av Mikael Berglund

En av sista dagarna av sommarjobbet på förskolan i Ammarnäs träffar Oskar renskötaren Eija, storasyster till ett av barnen. Det blir början på en omvälvande relation till Eija och till människorna, fjällen, vattendragen och själva luften omkring henne.

Ovanjorden är en suggestiv berättelse om samhörighet och tillit, och om hur marken kan upplevas ge vika då två människor lyckas komma varandra riktigt nära, om så bara ett ögonblick i taget.

Mikael Berglund, född 1977 och bosatt i Umeå, debuterade 2015 med den hyllade romanen Ett föremåls berättelse om obesvar, som nominerades till bland annat Katapultpriset. Romanen Smekmånader, som gavs ut 2017, nominerades till bland annat Svenska Dagbladets litteraturpris.

Vaken av Mimmi Jensen Gellerhed

Tess parkerar husbilen på tomten där barndomshemmet en gång stod. Huset brann ner för några år sedan. Grannen Pelle i brynja bjuder på hembränt, stickar och röker sig mot döden. Han som varit hennes trygga punkt. I byn möter hon människorna från förr, som hoppades att hon aldrig skulle återvända. Enda vännen Minou drunknade när isen brast. 

Tess drabbar orten igen, skoningslöst. Byborna vill att hon åker men Tess har beslutat sig för att stanna. De behöver henne.

Vaken är en kärv debutroman om att försöka älska när man aldrig blivit älskad, om att frodas i kaos och sönderfall. Om att se det som sin uppgift att rädda dem som inte vill bli räddade.

Mimmi Jensen Gellerhed är född 1970, uppvuxen i Östergötland och bosatt i Stockholm. Vaken är hennes debut.

Sarek av Ulf Kvensler

Tre vänner som brukar fjällvandra tar på årets tripp med en fjärde part – Anna och Henrik tycker inte att de kan säga nej när Milena vill introducera sin nya kille. Jacob är trevlig, men när Anna ser honom för första gången genomfars hon av tanken jag känner igen honom. Vandringen utvecklas snart till en mardröm – att ta med Jacob visar sig vara ett ödesdigert beslut som kommer att förändra deras liv för alltid.

Om Ulf Kvensler

Ulf Kvensler en lång och framgångsrik karriär som manusförfattare bakom sig. Han har skapat och varit huvudförfattare för teveserier som Solsidan och Vår tid är nuSarek är hans debut som romanförfattare. Boken är även nominerad till Bonniers Bokklubbars pris Årets Bok 2022.